Oblasti se na dogodek že pripravljajo, na ulicah je že veliko število policijskih oklepnih vozil, da bi protestnikom onemogočili dostop do kongresa. Tam je razporejenih tudi okoli 1300 policistov.

Organizatorji so akcijo poimenovali "Zavzemimo kongres", želijo pa hitro zamenjavo oblasti. Trdijo, da je aktualna vlada "ugrabila demokracijo".

Spomnimo, Španija je že v drugi recesiji v zadnjih dveh letih, sooča pa se z obsežno gospodarsko krizo. Stroški zadolževanja so vse večji, eden največjih problemov pa je visoka nezaposlenost, ki je najbolj prizadela mlajše generacije.

V Kataloniji 25. novembra predčasne volitve

Katalonski premier Artur Mas je danes za 25. november sklical predčasne volitve v tej španski pokrajini. Kot je dodal ob začetku tridnevne razprave v parlamentu o prihodnosti regije, Katalonija vstopa v novo fazo, ki zahteva novo legitimnost. Volitve v Kataloniji so bile sicer predvidene za konec leta 2014, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mas se je sicer izognil besedi "neodvisnost", bi pa naj njegova vladajoča stranka Convergencia i Unio (CiU) v sklopu tokratnega zasedanja predlagala glasovanje o besedilu, s katerim bi se zavzeli za "posvetovanje o volji katalonskega naroda", s ciljem, da Katalonija postane nova evropska država.

Po besedah tiskovnega predstavnika katalonske vlade Francesca Homsa nameravajo zagnati tudi program, v sklopu katerega želijo Katalonijo preko mednarodnih medijev predstaviti kot državo, poroča dpa.

Se bodo odnosi Katalonije in Madrida še bolj zapletli?

Odnosi Katalonije z Madridom se zato utegnejo dodatno zaplesti. Španska vlada je sicer pred zasedanjem katalonskega parlamenta posvarila pred "ogromno nestabilnostjo", ki jo sprožajo osamosvojitvene težnje te španske pokrajine.

Tiskovna predstavnica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je ob tem katalonske oblasti pozvala, naj dobro ocenijo trenutne razmere v Španiji ter dobro razmislijo tudi o prioritetah prebivalstva.

Vlada v Madridu je prejšnji teden že zavrnila zahtevo katalonskega premiera Masa po večji proračunski avtonomiji Katalonije. Mas je špansko vlado nato obtožil, da je, ker se z Barcelono ne želi pogajati, "zamudila zgodovinsko priložnost".

Saenz de Santamaria pa je dejala, naj Mas raje razmišlja o brezposelnih v Kataloniji kot o neodvisnosti pokrajine, saj s svojimi zahtevami v krizi sproža novo krizo.

Španska vlada predlagala reformo financiranja avtonomnih regij

Španska vlada je sicer v petek v odgovor na zahtevo Kataloncev, da bi imeli večji nadzor nad davki, predlagala reformo financiranja avtonomnih regij. Finančna in gospodarska kriza je namreč v Kataloniji znova obudila separatistične težnje. Septembra so tako v Barceloni organizirali zborovanje, na katerem je poldrugi milijon ljudi podprlo neodvisnost pokrajine.

V Španiji je 17 regij, po zdaj veljavnem sistemu pa davke za vse razen za Baskijo in Navarro zbirajo v Madridu ter nato sredstva prenesejo regionalnim vladam. Letos se je več regij, tudi Katalonija, znašlo v hudih finančnih težavah, saj si na trgih ne morejo več sposojati denarja za refinanciranje dolgov, zaradi česar so Madrid zaprosile za pomoč.

Po besedah tiskovne predstavnice španske vlade bo sklad za finančno pomoč regijam začel delovati "še ta teden". V skladu je 18 milijard evrov, kar bi moralo po oceni Madrida zadostovati. Da bodo potrebovale pomoč iz sklada, so že napovedale štiri regije, od tega tri večje, poleg Katalonije še Andaluzija in Valencia.