Generalni sekretar sicer ni poimenoval države, ki jih je imel v mislih. Po kritiki izraelske gradnje naselbin je Ban skupščini povedal: "Prav tako zavračam jezik delegitimacije kot tudi grožnje možnih vojaških operacij ene države proti drugi. Vsak napad te vrste bi bil uničujoč.“

Kljub opozorilom generalnega sekretarja je ameriški predsednik Barack Obama skupščini ZN med govorom povedal, da bodo ZDA storile "vse, kar morajo“, da bi Iranu preprečile razvoj jedrskega orožja.

Obama je Teheran pred tem obtožil, da pomaga vzdrževati diktaturo v Siriji. Prav tako je rekel, da je čas, da se izolira države, ki za svoje osrednje vodilo jemljejo sovraštvo do ZDA, Izraela in Zahoda.

Obama je pred ZN stopil zgolj šest tednov pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in poskušal pokazati trdnejšo podporo Izraelu in tršo roko pri zagotavljanju, da Iran ne razvije jedrskega orožja. Kljub temu je še vedno apeliral na diplomatsko rešitev, poroča Reuters. Obama pa z govorom ni povsem zadovoljil zahtev izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki želi jasno določitev točke, ko je vojaška operacija edina opcija.