Severna Koreja ima eno najstrožje nadzorovanih gospodarstev in sodi med najrevnejše države na svetu, kar je posledica slabega upravljanja in izolacije pa tudi mednarodnih sankcij, ki so bile proti njej uvedene zaradi jedrskega programa.

Severnokorejski parlament se sestaja redko, običajno enkrat letno, letos pa se je sestal že drugič. Prva seja je bila aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalci in južnokorejski mediji so ugibali, da bo parlament sprejel tržne reforme, s katerimi se spogleduje mladi Kim, odkar je prevzel oblast po smrti očeta Kim Jong Ila decembra lani.

Toda severnokorejska tiskovna agencija KCNA je v novici o seji omenila zgolj poročilo o šolstvu in manjše menjave v stalnemu komiteju skupščine. Po poročanju KCNA so delegati potrdili zakon o podaljšanju obveznega šolanja z 11 na 12 let.

Kim Jong Un je, odkar je prevzel oblast, v več javnih izjavah omenil potrebo po izboljšanju življenjskega standarda prebivalcev, oblasti pa so uvedle spodbude za delavce in kmete za povečanje produktivnosti.

"Reforme so v zaprtih totalitarnih državah vedno tvegane, a kot kaže, je Kim Jong Un prepričan, da je njegovo vodstvo zdaj dovolj stabilno, da uvede nov sistem," ocenjuje Yang Moo Jin z univerze za severnokorejske študije v Seulu.

Južnokorejski mediji so med možnimi spremembami omenjali, da bi oblasti kmetijskim skupnostim pobrale le 70 odstotkov pridelka, kmetje pa bi ostalo lahko obdržali ali prodali.