Pravijo, da lahko vsak otrok pove kakšno zgodbo o tem, da je videl, kako so mu ubili družinskega člana. Posebni odposlanec ZN Lakhdar Brahimi je dejal, da so razmere v siriji zelo resne in se še zaostrujejo.

Po tem, ko je po prvem obisku Sirije Varnostnemu svetu predal poročilo, je Brahimi priznal, da ni imel celovitega načrta za vzpostavitev miru. Čeprav Sirija ni na dnevnem redu letne konference Generalne skupščine ZN, je pričakovati, da bodo odprli tudi razpravo na to temo.

Sistematične zlorabe

Save the children je dokumentirala številne primere zlorab nad otroki v 18 mesecih spopadov. Nek 15-letnik je povedal, da so na njem ugašali cigarete, medtem, ko je bil zaprt v prostoru, kjer bi morala biti njegova šola. Nek drug otrok je razlagal o elektrošokih, pa tudi o tem, da si je celico delil s trupli.

Wael, tretji najstnik, je dejal, da je videl šestletnika, ki je umrl po mučenju in stradanju. "Gledal sem ga, kako je umiral. Preživel je tri dni, potem pa je preprosto umrl. Ves čas je bil prestrašen. Obravnavali so ga, kakor bi imeli zaprtega psa, ne človeka." Organizacija Save the children je ta dejanja opisla kot grozljiva in ponavljajoča se.

(Foto: AP)

Cat Carter, predstavnica organizacije Save the children, je dejala, da so stvari, ki jih je slišala od otrok, grozne. "Od otrok, starih okoli deset let, sem slišala zgodbe o mučenju. Osemletniki so mi razlagali, da so pomagali odstranjevati trupla iz ruševin."

Kdaj bo v Siriji zavladal mir?

Brahimi je včeraj na sedežu ZN dejal, da razmere v Siriji predstavljajo resno grožnjo za celotno regijo, pa tudi grožnjo miru in varnosti v svetu. "Nobene možnosti ni, da bi napredek dosegli danes ali jutri. Mislim pa, da bomo rešitev našli v ne tako daljni prihodnosti."

ZN pravi, da je bilo v protivladnih protestih od marca leta 2011 do sedaj ubitih okoli 20 tisoč ljudi, aktivisti pravijo, da jih je bilo vsaj deset tisoč več. Spopadi se medtem nadaljujejo, število smrtnih žrtev pa narašča. ZN poroča, da je do zdaj več kot 260 tisoč Sircev pobegnilo v sosednje države. 1,2 milijona se jih je preselilo znotraj države. Kar 2,5 milijona pa jih potrebuje humanitarno pomoč.