Sodišče ga namreč ni obsodilo na zapor ali družbeno koristno delo, kar pomeni, da bi se Olmert lahko vrnil v politiko in kandidiral na parlamentarnih volitvah. Ker pa mu zaradi korupcije sodijo še v enem primeru, še vedno ne more zasesti položaja v vladi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V primeru, v katerem je sodišče dokončno razsodilo danes, so Olmerta 10. julija spoznali za krivega zlorabe zaupanja, ker je kot minister za trgovino pri sklepanju poslov dajal prednost poslovnim partnerjem svojega prijatelja.

Takrat ga je sodišče oprostilo v dveh glavnih točkah obtožnice, ki sta se nanašali na nezakonito sprejemanje denarja in zaračunavanje stroškov potovanj v tujino. Te naj bi izstavil posameznim organizacijam in tako za eno potovanje dobil sredstva več organizacij.

Tožilstvo je že sporočilo, da razmišlja o pritožbi na razsodbo.

Olmert pa je v kratki izjavi dejal, da odhaja s sodišča z dvignjeno glavo in da bo spoštoval njegovo odločitev. Glede tega, ali se bo morda vrnil v politiko, ni dejal ničesar.

Obtožbe se nanašajo na čas, ko je bil Olmert župan Jeruzalema (med letoma 1993 in 2003) in nato minister za industrijo (med letoma 2003 in 2006).

Olmertu sicer sodijo tudi zaradi obtožb o podkupovanju pri sporni gradnji stanovanjskega kompleksa v Jeruzalemu. V tem velikem nepremičninskem škandalu Holyland iz 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil župan Jeruzalema, je skupaj z njim obtoženih še 15 visokih predstavnikov takratnih mestnih oblasti.

Zaradi obtožb o vpletenosti v več korupcijskih škandalov pred letom 2006, ko še ni bil premier, je Olmert leta 2008 odstopil s položaja predsednika vlade, njegova stranka Kadima pa je na volitvah leta 2009 nato izgubila.