Brahimi je VS ZN za zaprtimi poročal o svojem nedavnem prvem obisku v Siriji, med katerim se je sešel tudi s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Kot je povedal, je al Asadu in drugim v Siriji povedal, da mora priti do sprememb, vendar priznava, da so razmere "zelo slabe in da so vsak dan slabše, kar pomeni grožnjo regiji ter miru in stabilnosti v svetu".

Brahimi, ki je položaj prevzel 1. septembra od Kofija Annana, je razdeljen Varnostni svet po lastnih besedah tudi pozval k enotni podpori njegovih prizadevanj. "Če ne predstavljam celotnega VS ZN, potem nisem nič," je povedal novinarjem.

Povedal je, da nima celovitega načrta za rešitev krize v Siriji, da pa ima že nekaj zamisli, ki jih bo, kot upa, razvil po vnovičnem obisku v regiji. Tja naj bi odšel, potem ko bo na splošni razpravi Generalne skupščine ZN, ki se bo začela v torek, vzpostavil nekaj stikov. Potem upa, da bo v VS ZN prinesel nove predloge.

Po poročanju AFP, ki je navedla diplomatske vire, naj bi Brahimi VS ZN tudi povedal, da po ocenah sirskega režima v bojih v državi sodeluje okoli 5000 tujcev in da Damask vse pogosteje državljansko vojno označuje za "zaroto iz tujine".

Brahimi je orisal zelo temačno podobo konflikta v Siriji, ki je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice v 18 mesecih zahteval 29.000 življenj. Po navedbah diplomatov je pred VS ZN zatrdil, da je mučenje zapornikov postalo "običajno" in da se Sirci bojijo iti v bolnišnice, ki so v rokah sirskih sil.

Poudaril je, da je svoje domove zapustilo 1,5 milijona ljudi in da se v državi vse bolj soočajo s pomanjkanjem hrane, saj je bil pridelek uničen v spopadih med vladnimi silami in uporniki.

V napadu sirskih sil ubiti tudi trije otroci iz iste družine

Po poročanju človekoljubnih organizacij sirske vladne sile silovito napadajo uporniška območja v mestu Alep. Med osmimi smrtnimi žrtvami letalskega napada v središču mesta naj bi bili tudi trije otroci iz iste družine, poroča BBC. Spopadi so se nadaljevali tudi pozno v noč.

V državo je na obisk prišel Lakhdar Brahimi, posebni odposlanec ZN za Sirijo in Arabsko ligo, ki naj bi se v teh dneh srečal tudi s predsednikom Bašarjem al Asadom.

Opozicijska človekoljubna organizacija je sporočila, da je danes umrlo najmanj 24 ljudi, od tega vsaj 15 v Alepu. V središču mesta sta se zrušili dve stavbi, ki so jih Asadovi vojaki napadli z bombami, poroča BBC. Zaenkrat so našli osem trupel, še več pa naj bi jih bilo pokopanih pod ruševinami.

Po podatkih Združenih narodov je v nasilju, ki so ga pred 18 meseci sprožili protivladni protesti, umrlo okoli 20 tisoč ljudi, človekoljubne organizacije pa trdijo, da je žrtev še vsaj deset tisoč več. Po podatkih ZN je iz države pobegnilo vsaj 260 tisoč prebivalcev Sirije, za 1,2 milijona ne vedo, kje so, še dvakrat toliko jih potrebuje humanitarno pomoč.

V nedeljo so se na konferenci v Damasku srečali predstavniki opozicijskih skupin, ki so pozvali k mirnemu koncu Asadove vladavine. Radža al Nasser, eden od organizatorjev, je pozval k takojšnji prekinitvi ognja, kakor tudi h koncu brutalnih in barbarskih napadov in k premirju.

Po njegovem mnenju bi premirje lahko "odprlo pot za politični proces, ki bi zagotovil radikalno politično spremembo, konec trenutnega režima ter resno in pristno demokracijo". Svobodna sirska vojska je njegovo pobudo zavrnila, zanje pa je bilo srečanje "nekaj, kar je zmedlo in zavedlo mednarodno skupnost, da bi ta mislila, da potekajo pogajanja".