Vietnamska vlada, ki ne dopušča svobode izražanja, je bila pod stalnimi pritiski zaradi zapisov blogerjev o korupciji in kršenju človekovih pravic. Zdaj so bili obtoženi zaradi objave političnih člankov na prepovedani spletni strani, prav tako pa tudi zaradi svojih zapisih na na blogih, v katerih so bili kritični do dela vlade.

Nguyen Van Hai, ki uporablja psevdonim Dieu Cai, bo moral za zapahi preživeti dvanajst let. Preden se je posvetil pisanju bloga je bil vojak. Nekdanja policistka Ta Phong Tan je pisala blog z naslovom "pravosodje in resnica", na hladnem pa bo preživela deset let. Štiri leta bo v zaporu preživel pisatelj Phan Thanh Hai.

Ameriško veleposlaništvo v Hanoju je že pozvalo vietnamsko vlado, naj skupino osvobodi. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročil, da je sodišče obsodilo blogerja Dieu Caya na dvanajst let zapora zaradi miroljubnega izražanja svojih političnih stališč," so med drugim zapisali na veleposlaništvu. Vlado so že obsodili tudi aktivisti.

Na spletni strani vlade je premier Nguyen Tan Dung pred kratkim zapisal, naj policija razišče primer blogerjev, ki so kritični do njegove vlade in ukrepa zoper odgovorne. Zdaj se to uresničilo.