52-letni Wang, ki je veljal za junaškega protimafijskega "super policista", je bil na čelu kontroverznega boja proti organiziranemu kriminalu v mestnem območju Chongqing na jugozahodu Kitajske. Njegov prebeg na ameriški konzulat v Chengduju februarja letos je sprožil kazenski pregon Gu Kailai, soproge odstavljenega voditelja komunistične partije v Chongqingu Bo Xilaija.

Sodišče v Chengduju je sporočilo, da je bil Wang spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, pri čemer je poudarilo, da so bile okoliščine, v katerih so bila storjena kazniva dejanja, "zelo resne". Olajševalna okoliščina za Wanga je bila, da je razkril vlogo Gu Kailai pri umoru britanskega poslovneža Neila Heywooda. Kot je sporočilo sodišče, je Wang "aktivno pomagal pri ponovni preiskavi", kar je "imelo pomembno vlogo pri razrešitvi primera".

Wang je bil obsojen na devet let zaradi podkupovanja, sedem let je dobil zaradi nespoštovanja zakonodaje, po dve leti pa je dobil zaradi zlorabe položaja in prebega. Sodišče mu je skladno z zakonodajo določilo enotno kazen 15 let zapora.

Afera je pretresla kitajsko partijo pred bližajočo se menjavo vodstva. Po pričakovanjih naj bi podpredsednik Xi Jinping na kongresu stranke prihodnji mesec na čelu stranke zamenjal predsednika Hu Jintaa.

Gujevo so minuli mesec zaradi umora britanskega državljana Neila Heywooda obsodili na dosmrtno ječo. Po navedbah tožilstva je bil njegov umor povezan s poslovnimi interesi. Obtožnica proti Wangu je vsebovala tudi pomoč pri prikrivanju Heywoodovega umora, še navaja dpa.