Sporočili so še, da bodo o tem v prihodnjih dneh potekali pogovori med vlado, sindikati in delodajalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada premiera Pedra Passosa Coelha je v začetku meseca napovedala, da bo prihodnje leto socialne prispevke zaposlenih zvišala za med 11 in 18 odstotkov, medtem ko naj bi se prispevki delodajalcev hkrati znižali za od 18 do 23 odstotkov. Odločitev je sprožila ogorčenje v javnosti, ki je premieru takoj nadela ime Robin Hood bogatih.

Pred tednom dni so v Lizboni in drugih mestih na pobudo različnih gibanj potekale velike demonstracije, za prihodnjo soboto pa so velik protest napovedali sindikati.

Portugalska se že nekaj let sooča s hudo krizo in je lani dobila pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada v višini 78 milijard evrov, v zameno pa je vlada sprejela stroge varčevalne ukrepe.

Kljub temu se Portugalska še naprej spopada z recesijo. Bruto domači proizvod je v drugem trimesečju tega leta padel za tri odstotke, brezposelnost je več kot 15-odstotna.

Zaradi krize so izbruhnile tudi napetosti znotraj vladajoče koalicije, ki so sestavljajo socialdemokrati in konservativci. Stranki sta sicer pred kratkim zatrdili, da sta odločeni premagati napetosti in ohraniti koalicijo.