Bašar al Asad je za egiptovski tednik Al Ahram Al Araby povedal še, da oborožene skupine proti državi izvajajo terorizem. "Znotraj družbe te skupine niso priljubljene in na koncu jim ne bo uspelo doseči zmage," je bil jasen, vendarle pa je takoj zatem pojasnil, da je dialog z opozicijo edini način za rešitev nastale krize.

Sirija se mora izogniti "libijskemu scenariju"

Po njegovem mnenju se lahko pozitivna sprememba pripeti le v primeru, ko vodja države prevzame pobudo – Sirija se mora, tako Asad, izogniti "libijskemu scenariju", po katerem odstranitev dolgoletnega voditelja vodi v kaos.

Sirski predsednik je v intervjuju kritiziral Saudovo Arabijo in Katar, ki "teroristom dostavljata orožje in denar", s čimer bi lahko povzročili ponovitev libijskega scenarija. Poudaril je še, da intervencija zunanjih sil nikakor ne sme in ne bo oblikovala sirske prihodnosti.

Opozicijske sile so sicer danes sporočile, da so sirska letala v četrtek napadla mesto na severu države, bomba je zadela bencinsko postajo, ki je sprožila eksplozijo, v kateri je umrlo najmanj 55 ljudi. Po vsej državi pa naj bi včeraj umrlo kakšnih 250 ljudi.

S svežim prelivanjem krvi se mir pomika stran

Sirski minister za usklajevanje in spravo Ali Haider, katerega služba je, da opozicijske borce prepriča, da odložijo orožje, je za CNN dejal, da dlje kot trajajo spopadi, težje bo doseči spravo med stranema. Cilj za katerokoli območje je takojšnja ustavitev bojev, po njegovem mnenju pa vsak dodaten napad in vsaka žrtev pomeni, da je mir vse bolj oddaljen. "Največja težava je, da se vsakič, ko se preliva dodatna kri, mir pomakne stran za več tednov," je pojasnil. "Zato na območjih, kjer ni spopadov, pazimo, da nimamo oboroženih skupin."