Kot je danes razsodilo vrhovno sodišče, mora pošta publikacije, četudi ji vsebine teh publikacij niso pogodu, distribuirati, saj je raznašanje periodičnih tiskovin univerzalna usluga pošte, razen v primeru, če tiskovne kršijo zakonodajo ali pozivajo k rasni diskriminaciji.

V konkretnem primeru gre za publikacijo Klartext, ki ga NPD izdaja v saškem deželnem zboru, v njem pa poroča o delu svoje poslanske skupine in piše o aktualnih političnih temah.

NDP se je na sodišče obrnila, ko je pošta zavrnila, da bi strankarsko publikacijo z naklado 200.000 izvodov z dnevno pošto dobila vsa gospodinjstva v Leipzigu.

Nemška pošta je distribucijo zavrnila z utemeljitvijo, da gre za letake, ki jih glede na ustrezne prepise ni dolžna distribuirati, njene argumente pa sta potrdila tako pristojno sodišče v Leipzigu kot saško vrhovno sodišče. Nemško zvezno sodišče pa je danes njuno sodbo razveljavilo.

Sodišče je ob tem še pojasnilo, da je treba upoštevaje zagotavljanje svobode tiska omogočiti najprimernejšo distribucijo tiskovin do naslovnikov, država pa zaradi svoje nevtralnosti ne sme delati razlike glede na vsebino.