"Razumem, da so ljudje razočarani. Razočarana sem tudi sama," je dodala Macklinova. Po njenih besedah je treba pač priznati, da v javnosti ni potrebnega zavedanja za spremembo ustave, zato bo verjetno potrebnih več let, da bi si za takšno potezo zagotovili dovolj podpore.

Avstralska premierka Julia Gillard je načrte za omenjeni referendum razgrnila leta 2010. Ta korak pa je označila za edinstveno "priložnost, ki se pojavi le vsakih 50 let".

Načrtovala je, da bi po zgodovinskem vladnem opravičilu iz leta 2008 referendum potekal bodisi pred bodisi skupaj s parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Tedanji avstralski premier Kevin Rudd se je februarja 2008 v zgodovinskem govoru opravičil aboriginom za več kot dvesto let diskriminacije in zlorab domorodnega prebivalstva. Še posebej je bilo opravičilo naslovljeno na t.i. "ukradene generacije" staroselcev, aboriginske otroke, ki so jih nasilno ločili od družin, pa tudi na njihove potomce in družine.

Zadnji referendum v Avstraliji je bil leta 1999. Na njem so odločali o tem, ali naj bo Avstralija v prihodnje republika. Referendum ni uspel, sicer pa so volivci le na osmih od 44 referendumov v državi od leta 1901 podprli referendumske predloge.