Protesti po eni strani zaradi karikatur preroka Mohameda, ki jih je v sredo objavil francoski satirični tednik po Charlie Hebdo, in po drugi strani zaradi do islama žaljivega filma Nedolžnost muslimanov, posnetega v ZDA, po poročanju tujih tiskovnih agencij danes med drugim potekajo v Pakistanu, Afganistanu, Iranu in Indoneziji.

V Pakistanu se je več kot tisoč demonstrantov v Islamabadu spopadlo s policisti. Ti so, da bi jim preprečili vdor v vladno četrt, kjer se med drugim nahaja ameriško veleposlaništvo, uporabili solzivec in gumijevke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Teheranu napad na francosko veleposlaništvo

V Teheranu so medtem protestniki napadli francosko veleposlaništvo, a so jih številni policisti uspeli zadržati pred vrati. Veleposlaništvo so sicer že pred tem preventivno izpraznili, je poročala iranska tiskovna agencija Fars.

ZDA so sicer za petek, ko bodo potekale tradicionalne muslimanske molitve, odredile zaprtje vseh svojih diplomatskih misij v Indoneziji, saj naj bi obstajala nevarnost "večjih demonstracij". Kot so pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Džakarti, to pomeni zaprtje misij v štirih indonezijskih mestih.

ZDA poleg tega svojim državljanom po novem odsvetujejo nenujna potovanja v Pakistan, medtem ko so jih doslej le opozarjale, naj bodo previdni. V opozorilu oblasti tudi ocenjujejo, da se bodo nasilni protiameriški protesti še nadaljevali. Avstralija pa je medtem svoje državljane v Indoneziji danes posvarila pred nevarnostjo petkovih protestov.

Tudi Nemčija bo zaprla veleposlaništva v različnih državah

Na težave se pripravlja tudi Francija, ki je za petek napovedala zaprtje veleposlaništev, konzulatov, kulturnih centrov in mednarodnih francoskih šol v okoli 20 muslimanskih državah. Odločitvi Francije je danes sledila še Nemčija, ki v petek prav tako zapira veleposlaništva v več državah.

V Džakarti so v ponedeljek na protestih zaradi spornega filma izbruhnili nasilni izgredi, ko so jezni protestniki metali zažigalne bombe proti ameriškemu veleposlaništvu. 12 ljudi, večinoma policistov, je bilo pri tem ranjenih.