"Kar zadeva škodo na našem veleposlaništvu in konzulatih, bomo zahtevali odškodnino, saj gre za vprašanje dveh vlad," je dejal šef kabineta japonskega premiera Osamu Fudžimura. Dodal je, da bodo morali škodo na lastnini japonskih podjetjih urejati skladno s kitajsko zakonodajo.

Fudžimura je sicer dejal, da Tokio ponuja Kitajski roko sprave. "Premier razmišlja o napotitvi posebnega odposlanca v okviru prizadevanj naše vlade za rešitev spora po diplomatski poti," je poudaril.

Konec minulega tedna so v številnih kitajskih mestih izbruhnile množične demonstracije, pri čemer so protestniki uničevali trgovine in tovarne v japonski lasti. Nekatere tovarne so bile primorane začasno ustaviti proizvodnjo.

Protesti so vrhunec dosegli v torek na obletnico incidenta v Mukdenu (današnji Shenyang), ko so japonske cesarske sile leta 1931 uprizorile napad na železniško progo v japonski lasti, kar je bil povod za invazijo in okupacijo Mandžurije (današnji severovzhod Kitajske).

Znani kitajski umetnik in oporečnik Ai Weiwei pa je danes izjavil, da so protijaponske proteste spodbujali kitajski voditelji. Za francosko tiskovno agencijo AFP je opisal incident pri ameriškem veleposlaništvu v Pekingu, ki se nahaja blizu japonskega diplomatskega predstavništva.

Ai Weiwei je s kamero posnel dogodek, ko je skupina približno 50 protestnikov napadla vozilo ameriškega veleposlanika Garyja Lockeja. Protestniki so vozilo obmetavali z različnimi predmeti, nato pa jih je razgnala policija in avtomobilu sprostila pot. "Bil sem precej presenečen, saj lahko vsi vidimo, da so celoten protest pripravili uradniki," je povedal Ai.