V napadu na bencinsko črpalko v severnem delu Sirije naj bi umrlo najmanj 54 ljudi, nekateri mediji pa govorijo tudi o 100 mrtvih.

Ban Ki Moon: Obe strani v Siriji sta se odločeni boriti "do konca"

Izjave Bana Ki Moona pa potrjujejo zadnji dogodki v Siriji, od koder danes med drugim poročajo tudi o strmoglavljenju vojaškega helikopterja v bližini Damaska.

"Na žalost se zdi, da sta obe strani, vlada in opozicijske sile, odločeni iti do konca z vojaškimi sredstvi," je na novinarski konferenci v sredo izjavil Ban. Obenem je posvaril, da "vojaška sredstva ne bodo prinesla odgovora", in pozval k "političnemu dialogu, ki bi odražal resnična prizadevanja in voljo sirskega naroda".

Leto in pol trajajoč konflikt v Siriji, ki je po navedbah aktivistov terjal že več kot 27.000 življenj, bo zagotovo zaznamoval splošno razpravo letošnjega zasedanja Generalne skupščine ZN prihodnji teden, čeprav formalna srečanja in pogovori na to temo zaenkrat niso predvideni, je obenem napovedal Ban.

Ta konec tedna v New York prihaja posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi, ki bo Banu poročal o svojem nedavnem obisku v Siriji, v okviru katerega se je sestal z al Asadom in vodji opozicije. V ponedeljek bo poročal še veleposlanikom držav članic Varnostnega sveta ZN ter se ob robu zasedanja Generalne skupščine pogovarjal z ministri.

Čeprav Brahimi po navedbah neimenovanih diplomatov ob obisku v Damasku naj ne bi zaznal nobene spremembe v stališčih al Asada, pa je Ban nakazal, da bi lahko ZN v kratkem predstavil novo mirovno pobudo za Sirijo. Kot je namreč menil, "ima morda (Brahimi) kakšno strategijo, ki naj se jo prenese sirskim oblastem za rešitev tega vprašanja".

Strmoglavil vojaški helikopter

Iz Sirije medtem danes poročajo, da je blizu prestolnice Damask, v jugovzhodnem predmestju Duma, strmoglavil vojaški helikopter. O tem je poročala sirska državna televizija, drugih podrobnosti pa zaenkrat ni navedla.

Sirske vladne sile v boju proti upornikom vse pogosteje uporabljajo helikopterje in letala, ob tem spominjajo tuje tiskovne agencije. Konec avgusta so uporniki sporočili, da jim je prav tako na obrobju Damaska uspelo sestreliti vladni helikopter.

Spopadi se sicer danes nadaljujejo v Damasku in Alepu pa tudi drugod v Siriji.