Romney je maja na srečanju na Floridi z donatorji za svojo predsedniško kampanjo povedal, da ga ne skrbi za 47 odstotkov volivcev, ki so odvisni od zvezne vlade in mislijo, da so upravičeni do zdravstvenega varstva, hrane in stanovanj, pri čemer ne plačujejo davkov. To so volivci Obame, ki bodo volili zanj v vsakem primeru in ne bodo nikoli sprejeli odgovornosti zase. Sam mora prepričati manjši delež neodvisnih volivcev.

Posnetek izjave je spletnemu mediju Mother Jones posredoval vnuk nekdanjega predsednika ZDA Jimmya Carterja James Carter četrti, kar imajo ameriški liberalci za poetsko pravico, ker se republikanci nenehno norčujejo iz predsednika z enim mandatom, kar želijo tudi Obami.

Video med Američani utrjuje prepričanje, da Romney nima stika z realnostjo ljudi, ki se niso rodili bogatim staršem. Ankete redno dajejo prednost Obami pri vprašanju, kateri kandidat bolje razume težave navadnih ljudi.

Romney že drugič storil napako

To je že druga izjava, ki je Romneyja spravila v težave, potem ko je pred tednom dni obtožil Obamo, da je na strani ljudi, ki so napadli ameriški konzulat v Libiji in veleposlaništvo v Kairu. Takrat in sedaj je ostal brez podpore kongresnih republikancev, ki se izogibajo komentarjem v podporo svojemu predsedniškemu kandidatu. Nekateri ga celo odkrito kritizirajo, kar počnejo tudi konservativni mnenjski voditelji, kot je Bill Kristol.

Romney je v sredo najprej v Atlanti ognjevito zanikal, da mu ni mar za usodo navadnih ljudi. Dejal je, da ga skupaj z Obamo skrbi usoda revežev in srednjega razreda. Vendar pa je pravo vprašanje, kdo lahko tem ljudem pomaga. Romney trdi, da Obama ne more, sam pa lahko. Kasneje je na Floridi za televizijo v španskem jeziku Univision znova večkrat zagotovil, da ga skrbi usoda vseh 100 odstotkov Američanov.

Njegova kampanja obenem prikazuje video posnetek Obame, ki je leta 1998 izjavil, da zagovarja prerazporeditev premoženja, kar je v ZDA znamenje socialističnega prepričanja. Obama je izjavil, da to zagovarja do neke mere, da lahko vsi dobijo pošteno izhodiščno priložnost. Drug video pa Obamo obtožuje, da z okoljskimi regulacijami vodi vojno proti premogovništvu, kar ukinja delovna mesta.

Ankete dajejo prednost Obami

Ankete, ki zadnje dni kar dežujejo, dajejo prednost Obami. V sredo objavljena anketa tiskovne agencije AP kaže na prednost Obame pred Romneyjem s 50 proti 40 odstotkom, vendar gre za registrirane volivce. Med volivci, ki se volitev nameravajo udeležiti, pa Obama vodi le s 47 proti 46 odstotkom.

V torek objavljena anketa televizije NBC in časopisa Wall Street Journal pa med verjetnimi volivci daje Obami prednost s 50 proti 44 odstotkom. Podobno tudi anketa centra Pew (51 proti 43 odstotkom za Obamo). Romney je v prednosti za odstotek le v anketi Rasmussen. Ankete sicer še niso zaznale Romneyjeve izjave o "47 odstotkih od državne pomoči odvisnih" Američanov, med katerimi so večinoma upokojenci, veterani in študenti.

To so sicer nacionalne ankete, ki v ameriškem elektorskem sistemu, kjer štejejo zmage v posameznih zveznih državah, ne pomenijo veliko. Vendar pa Obama rahlo vodi tudi v anketah večine ključnih držav, kot so Florida, Ohio, Pensilvanija, Virginija in v anketi Quinnipiac za odstotek tudi v Koloradu.