Prebivalci v enem od predmestij prestolnice naj bi bili na robu obupa, saj celotno območje močno bombardirajo, spopadi se vse bolj zaostrujejo. Aktivisti so na spletu celo objavili posnetek, na katerem naj bi bil prikazan raketni napad, poleg tega pa je na njem vidnih še kakšnih 20 trupel.

Državni mediji so poročali o tem, kako so vladne sile vdrle v Hajar al Aswad in se spopadle z "oboroženimi teroristi", ki so jih veliko pobili. Aktivisti so poleg tega poročali tudi o vsaj 20 truplih, ki so jih našli na severovzhodu predela Jobar, vse pa naj bi usmrtili Asadovi vojaki.

(Foto: Reuters)

Nevladna organizacija Amnesty International (AI) je pred tem že sporočila, da zaradi zračnih in tankovskih napadov v mestih Idlib in Hama strmo narašča število smrtnih žrtev. Ker so se svetovni mediji osredotočali bolj ali manj le na dogajanje v prestolnici in Alepu, so bolj slabo poročali o žrtvah na tem območju.

Po dolgotrajni bitki so uporniki zavzeli več postojank na meji s Turčijo, kar so potrdili tudi že turški uradniki. Ker je eden od teh mejnih prehodov bolj vzhodno kot vsi prejšnji, ki so jih uporniki zavzeli, bi si lahko s tem olajšali dostop do novih borcev, orožja in nabojev iz sosednjih držav.

(Foto: Reuters)

Medtem je v Damasku potekalo srečanje med iranskim zunanjim ministrom Alijem Akbarom Salehijem in sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. Po Salehijevem mnenju je rešitev konflikta, ki se je pred 18 meseci v državi začel z nasiljem in upori, po poročanju ZN pa je od takrat umrlo že 20 tisoč ljudi, moč najti le "v Siriji in znotraj sirske družine, v partnerstvu z mednarodnimi in regionalnimi organizacijami".

Bašar al Asad in Ali Akbar Salehi. (Foto: Reuters)

Sirski predsednik je dejal, da vojna v Siriji ni uperjena samo proti tej državi, temveč proti celotni "osi upora". Na "os upora" proti Izraelu se uvrščajo Asadov režim, Iran in vplivno libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah.

Asad je še dejal, da je Sirija pokazala odprtost do vseh pobud za rešitev krize. "Ključ do uspeha katerekoli pobude pa iskrenost namenov, ki so za njo," je dodal Asad po poročanju sirske tiskovne agencije Sana.

Salehi je še dejal, da se Sirija sooča s problemom, pri čemer je izrazil upanje, da bi ta problem rešili čim prej. Kot je poudaril, ima Sirija "zelo močne, trdne odnose z Iranom, še posebej na politični ravni", povzema francoska tiskovna agencija AFP.