Uniformirani pazniki v tbilisijskem zaporu na posnetku brutalno pretepajo kaznjence, enega pa tudi spolno zlorabljajo z metlo. Film so po televiziji predvajali v torek zvečer, čez noč pa so se po gruzijski prestolnici in tudi v mestu Batumi na jugu države oblikovali protesti. V Tbilisiju so jezni protestniki zahtevali odstop ministrice Hatune Kalmahelidze, pristojne za gruzijske zapore.

Ministrica je bila prisiljena ponuditi svoj odstop, potem ko so posnetek predvajali po nacionalni televiziji. Vladajoča stranka je posnetek že označila za ponaredek opozicije, s katerim želi ta očrniti vlado pred prihajajočimi volitvami.

Za kritike pa je to nazoren dokaz o trdem pristopu oblasti do kriminala, poroča BBC. Nasprotniki vlade namreč opozarjajo, da Gruzija pod predsednikom Sakašvilijem, ki je na oblast prišel leta 2004 z "revolucijo vrtnic", postaja avtoritarna država.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je že izrazil svojo jezo in presenečenje zaradi posnetka, pri tem pa obljubil, da bo odgovorne kaznoval.

Kot poroča BBC, se je o grozljivem ravnanju z gruzijskimi zaporniki že dolgo govorilo, posnetek je le dokaz, da se grozote resnično dogajajo.