Agencija USAID je delno financirana s strani ameriške vlade, v Rusiji pa je delovala dve desetletji, pri čemer je za različne programe zapravila skoraj 3 milijarde dolarjev. Samo letos naj bi USAID v Rusiji za pomoč in razvoj demokracije porabil približno 50 milijonov evrov,

Kremelj delovanje USAID-a in podobnih agencij vidi kot financiranje domačih nevladnih organizacij, ki jih obtožuje, da uporabljajo tuja sredstva za spodbujanje političnih nemirov in protestov.

Letos je ruske nevladne organizacije predsednik Vladimir Putin obtožil, da so s pomočjo ameriških sredstev organizirale proteste ob predsedniških volitvah, s katerimi je ponovno prevzel predsedniško funkcijo. Prva je na volilne prevare opozorila organizacija Golos, ki jo delno financira ravno USAID.

Iz ameriškega State Departmenta so sporočili, da so ZDA še naprej odločene sodelovati z ruskimi nevladnimi organizacijami, o razlogih za odločitev ruskih oblasti pa niso želeli ugibati. Ruski aktivisti za človekove pravice so odločitev za "izgon" USAID-a že obsodili.