Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je v bližini spornih nenaseljenih otokov, ki jih Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku, deset ladij kitajske obalne straže ter šest japonskih ladij, ki jih spremljajo tudi letala.

Protesti na Kitajskem so izbruhnili, ko je japonska vlada prejšnji teden sporočila, da bo kupila sporne strateško pomembne otoke, ki si jih lasti tudi Tajvan.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang je danes dejal, da bo japonska odločitev o nakupu otokov zagotovo škodovala razvoju gospodarskih odnosov med državama.

Več japonskih družb je v preteklih dneh zaradi protestov zaustavilo proizvodnjo v tovarnah na Kitajskem, vrata so v strahu pred vandali zaprle tudi številne japonske trgovine.

O incidentu, ki se je sicer zgodil že v ponedeljek, pa danes poročajo iz Hongkonga. Moški je napadel japonski zakonski par, zaradi česar je japonski konzulat kakih 22.000 Japoncev, ki živijo v mestu, pozval, naj bodo previdni.

Policija je sicer moškega po napadu prijela, a so ga po plačilu varščine že izpustili na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.