Gabriela Moser in njeno vodenje komisije sta se znašli pod pritiskom bližajočih se volitev, ki so predvidene za naslednje leto, in vedno glasnejših govoric, da bi se politične stranke znale zarotiti proti komisiji in njenem delu, poroča Reuters.

"Komisiji sproščam pot, da bi nadaljevala z delom,“ je povedala Moserjeva, sicer članica opozicijske stranke zelenih. Ob odstopu je opozorila na izjemno pomembnost odkrivanja korupcije v avstrijski politiki in ponovni vrnitvi zaupanja v izvoljene predstavnike ljudstva.

"Ne vem, zakaj me vladne stranke v svojih argumentih proti delu komisije še vedno označujejo za tolovaja,“ je povedala za avstrijski radio. Delo njene komisije je v zadnjih mesecih še podžigalo očitke, da je politični vrh države prepreden s korupcijo.

Komisija preiskuje kanclerja Faymanna iz vrst socialnih demokratov in enega od njegovih pomočnikov, ki sta osumljena pritiskanja na državne železnice ÖBB in cestno agencijo Asfinag, da bi potnikom ponujali njemu naklonjene oglase in časopise v času ministrovanja, preden je postal kancler.

Faymann je očitke večkrat zanikal in rekel, da je pripravljen pričati pred parlamentarno preiskovalno komisijo.