Pred splošno razpravo bo generalna skupščina razpravljala o promociji trajnostne gospodarske rasti in razvoja, pri čemer se bodo dotaknili tudi zdravstva, predvsem boja proti virusu HIV in malariji.

Pri točki o ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, se bodo člani generalne skupščine seznanili s poročilom Varnostnega sveta in razmerami na Bližnjem vzhodu, ki se še niso umirile, Združeni narodi pa s svojimi odposlanci niso dosegli bistvenega napredka. Generalna skupščina bo seznanjena tudi s posledicami oboroženega napada Izraela na iraški kompleks za domnevno izdelavo jedrskega orožja.

Na splošni razpravi, ki se bo začela 25. septembra, naj bi spregovoril tudi premier Janez Janša, so v včerajšnjem sporočilu za javnost zapisali na Inštitutu za kulturno diplomacijo (ICD). Janša naj bi generalni skupščini predstavil poročilo ICD-ja glede konvencije za preprečevanje in kaznovanje kaznivega dejanja genocida. V uradu predsednika vlade so nam pojasnili, da udeležbe na splošni razpravi, v sporočilu za javnost ICD-ja napovedane za 27. september, še niso potrdili. To bodo storili do konec tedna.

Lansko leto je na 66. zasedanju generalne skupine govoril predsednik republike Danilo Türk. V svojem govoru se je dotaknil mediacije, Južnega Sudana in Libije, trajnostnega razvoja, človekovih pravic s poudarkom na pravicah otrok in kandidature Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta, od katere je kasneje odstopila in mesto prepustila Azerbajdžanu.