Organizacija Human Rigts Watch (HRW) s sedežem v New Yorku je zabeležila vsaj 12 primerov, v katerih so sirski uporniki ubili ujetnike, šest vojakov, s katerimi so opravili razgovore, pa so jim povedali, da so jih mučili. "Mnogokrat so nam uporniki zagotovili, da se proti vladi bojujejo zaradi kršenja človekovih pravic,“ je za Reuters pojasnil pomočnik direktorja HRW na Bližnjem vzhodu Nadim Houry. "Napočil je čas, da opozicija pokaže, kako resno misli to, kar reče.“

Človekoljubne organizacije so Asadove sile že obtožile številnih pokolov upornikov, kakor tudi množičnih pobojev, mučenja in zajemanja upornikov. V 18 mesecih, odkar se je v Siriji razplamtela vojna, pa so v javnost pricurljali številni posnetki, iz katerih je razvidno, da sami nič kaj bolj ne spoštujejo zakonov. Vojake oziroma njihova trupla so na pločnike metali z vrha stavb, prejšnji teden pa so objavili posnetek dajsetih trupel Asadovih "psov", kakor so jih poimenovali, ki so imeli zvezane roke.

Iz HRW-ja so sporočili, da bodo predlagali, da se primeri z obeh strani predajo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), ki naj jih kasneje tudi preišče.