Protestniki so poškodovali dve tovarni Panasonica, so potrdili v tovarni. V njiju so tako vsaj do torka prekinili delo, enako pa še v tretji tovarni, v kateri so se nekateri zaposleni odločili za stavko zaradi spora glede otočja v Vzhodnokitajskem morju (Kitajci jih imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku). Sporne otoke, ki se nahajajo na pomembni plovni poti in naj bi bili bogati z naravnimi viri, si poleg Kitajske in Japonske lasti še Tajvan.

Poleg tega so na Kitajskem zaprli še več drugih tovarn, med drugim tudi Canon, Japonska pa je svoje delavce na Kitajskem pozvala, naj se protestom izognejo tako, da ostanejo v stanovanjih. Protestniki so napadli tudi podjetji Toyota in Honda. Iz Toyote so sporočili, da so protestniki sicer naredili nekaj materialne škode, a da tovarne tudi danes poslujejo normalno. Ponekod drugod pa se prestrašeni japonski delavci trenutno skrivajo. "Danes ne grem ven, za jutri pa sem fanta prosila, če bo lahko ves dan z menoj," je za Reuters povedala 29-letna študentka Sayo Morimoto. Zaradi napovedi še večjih protestov so zaprli mnoge japonske šole na Kitajskem. V mestu Guangzhou na jugu države je policija prijela enajst ljudi, ker naj bi med protesti uničili japonski avtomobil ter razbijali izložbe japonskih trgovin in reklamne panoje.

"Nasilja ne moremo tolerirati samo zato, ker so protesti usmerjeni zoper Japonsko"

Kitajski državni mediji so po nekaj dneh trajajočih protestov državljane pozivali, naj skušajo zajeziti svojo jezo, hkrati so obsojali nasilje, javnost pa skušali ozavestiti, kako lahko na bolj miren način izrazi patriotizem. Zaradi zbiranja množic protestnikov so pred dnevi odpovedali tudi nekaj športnih in zabavnih dogodkov. "Nasilja ne moremo tolerirati samo zato, ker so protesti usmerjeni zoper Japonsko," so zapisali v ponedeljkovem uvodniku časnika Global Times, ki sodeluje z vladajočo komunistično partijo.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta se je v Tokiu v okviru azijsko-pacifiške turneje srečal z visokimi japonskimi predstavniki, s katerimi je med drugim govoril tudi o sporu glede otokov, ki so konec tedna sprožili nasilne proteste po številnih kitajskih mestih. Pred tem je sicer že opozoril, da bi lahko ozemeljski spori med Japonsko in Kitajsko prerasli v širši regionalni konflikt, če se provokacije na obeh straneh ne bodo umirile. Skrbi ga, da bi ob nadaljnjih izzivanjih na eni od sprtih strani prišlo do napačne sodbe, ki bi vodila v nasilje.

Metali jajca in steklenice

Konec tedna je na tisoče kitajskih protestnikov v japonsko veleposlaništvo v Pekingu metalo jajca in steklenice, s čimer so izražali jezo glede sporočila japonske vlade prejšnji teden, da je od zasebnika za okoli dve milijardi jenov (slabih 20 milijonov evrov) kupila tri od skupno petih otokov. Kitajska je nakup označila za nezakonit, zaradi česar je v vode okrog spornega otočja v petek poslala šest ladij. Po poročanju kitajskega državnega časnika pa se je v ponedeljek proti otokom odpravilo še okoli tisoč ribiških ladij, ki naj bi otoke dosegle čez nekaj ur.

Japonski premier je konec tedna kitajske oblasti pozval, naj preprečijo napade svojih ljudi in zagotovijo varnost tako japonskih državljanov kot podjetij v državi. "Smo drugo in tretje največje gospodarstvo na svetu in kitajski razvoj je v interesu Japonske," je dodal premier ter izrazil prepričanje, da "ta problem lahko premagamo, če ne pozabimo na širšo sliko" dvostranskih vezi med državama.

Kitajski zunanji minister se je na njegove prošnje že odzval in obljubil, da bo vlada zaščitila japonska podjetja in delavce. Protestnike je pozval, naj upoštevajo zakon. "Kako se bodo dogodki razvijali, bo odvisno od tega, če se bo Japonska uprla kitajskemu stališču glede te teme, in kaj bo storila glede zahtev kitajskega ljudstva, ki zahteva pravico."