Je vlada vedela za plačila?

Kandil je dejal, da so številni, vključeni v proteste pred ameriškim veleposlaništvom, ki so se razplamteli v torek, kasneje priznali, da so bili za to plačani, je poročala lokalna tiskovna agencija. Dodal je, da so sicer mnogi delovali po lastni volji in za jezo, s katero so se znašali na ameriške predstavnike, niso bili plačani, temveč je bila ta pristna. Zaenkrat ni znano, ali je bila vlada s plačili seznanjena in kdo naj bi jim sploh plačeval.

Kako je nastal film, ki je šokiral islamski svet

V soboto so se protesti, ki jih je izzval po mnenju mnogih izredno žaljiv film o preroku Mohamedu, v Kairu umirili, saj je policiji protestnike uspelo odgnati iz neposredne bližine ameriškega veleposlaništva, kakor tudi z osrednjega trga Tahrir. Tako so lahko začeli čistiti ulice, odprli so nekaj lokalnih trgovin, poleg tega pa je normalno začel delovati tudi javni promet.

Po padcu Mubaraka slabši odnosi z ZDA

Odnosi med Združenimi državami Amerike in Egiptom so se ohladili po lanskem strmoglavljenju predsednika Hosnija Mubaraka in po izvolitvi sedanjega predsednika Mohameda Morsyja, ki je sicer postal prvi vodja, izvoljen na demokratičnih volitvah. Preden se je povzpel na sam vrh države, je bil Morsy vodja Muslimanske bratovščine, priljubljenega islamističnega gibanja.

Foto: V protestih proti filmu v Kairu ranjenih že 224 ljudi

"Odnosi med državami “arabske pomladi” in Zahodom se še niso popolnoma oblikovali," je bil jasen Kandil in dodal, da bodo naredili vse, da bodo ameriški diplomati v državi varni.