Umrli civilisti, Nato že izrazil sožalje

V Natovem zračnem napadu na afganistansko provinco Laghman na vzhodu države je umrlo vsaj osem žensk, so potrdile lokalne oblasti. Iz Nata so sicer sporočili, da je v napadu umrlo med pet in osem civilistov, svojcem pa so že izrazili sožalje ob "tragični izgubi življenj".

Lokalne oblasti so za BBC potrdile, da je v Natovem napadu, v katerem so bili tarče uporniki, umrlo vsaj osem žensk, medtem ko je član lokalnega mestnega sveta Gulzar Sangrwal dejal, da je bilo žrtev devet.

Zaostritev odnosov med ZDA in Karzajem?

Po poročanju lokalnih oblasti so mnogi civilisti v gorate predele odšli iskat les in oreščke, kar je na tem območju sicer običajna praksa. Gozdnati predel je po drugi strani izredno privlačen za talibane in druge uporniške skupine, ki se v njem skrivajo.

Iz Nata so že sporočili, da so se civilisti znašli sredi ognja, namenjenega uporniškim skupinam, ki so jih napadli. Smrti civilistov pa bi lahko povzročile dodatne napetosti med ZDA in afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Letos ubitih že 51 tujih vojakov

V več kot 30 t.i. notranjih napadih pripadnikov lokalnih varnostnih sil je bilo tako letos ubitih že 51 tujih vojakov, pripadnikov Natove misije v Afganistanu (Isaf), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Nata v Kabulu je medtem danes razkril, da je bilo v petkovem napadu na močno zavarovano vojaško bazo Camp Bastion v afganistanski provinci Helmand, tarča katerega je bil britanski princ Harry, uničenih kar šest ameriških lovskih letal, piše AFP. Še dva lovca sta bila močno poškodovana, prav tako šest letalskih hangarjev, tri koalicijske postaje za oskrbo z gorivom pa so bile povsem uničene.

Obseg škode je bil tako večji kot v vseh podobnih napadih doslej, so morali ob tem priznati v Natu. Napad je izvedlo kakih 15 napadalcev, preoblečenih v ameriške vojaške uniforme, do zob oboroženih ter očitno dobro izurjenih in usklajenih. Princ Harry pri tem ni bil neposredno ogrožen.

Spomnimo ...

Marca letos je v napadu ameriškega vojaka Roberta Balesa umrlo 17 afganistanskih civilistov. Bales je bil pozneje obtožen 17 umorov, poskusov umora, napada z oteževalnimi okoliščinami ter opustitve dolžnosti.

Njegova dejanja so škodovala odnosom med ZDA in Afganistanom, v ZDA pa so sprožila nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede psihičnih težav. Bales je v Iraku dobil poškodbe možganov in ostal brez dela stopala, a so ga kljub temu poslali še v Afganistan.