17:49: Sudan je zavrnil prošnjo ZDA, ki so želele v državo poslati marince, da bi varovali ameriško veleposlaništvo v Kartumu.

17:00 Na stotine žalujočih v jemenski prestolnici Sana se je udeležilo pogreba mladega protestnika, ki so ga varnostne sile ustrelile ob napadu na ameriško veleposlaništvo. Pogreb 19-letnika, ki so ga ustrelili v prsi, se je zgodil blizu ameriške ambasade.

14:27 Teroristična mreža Al Kaida je pozvala muslimane po vsem svetu k napadom na veleposlaništva ZDA. V sporočilu, ki je bilo danes objavljeno na svetovnem spletu, je pozvala, naj po libijskem vzoru ubijajo ameriške diplomate in tako kot v Jemnu in Egiptu napadajo ameriška diplomatska predstavništva. Kot še piše v sporočilu organizacije s sedežem v Jemnu, je cilj takšnih napadov pregon ameriških predstavnikov iz muslimanskih držav, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

13:23 Število smrtnih žrtev petkovega napada na ameriško veleposlaništvo v Tunisu je po poročanju Reutersa naraslo na štiri. Ranjenih je 46 ljudi, so še sporočili iz bolnišnice v tunizijski prestolnici.

10.22 Nemiri se širijo tudi v Avstralijo, kjer se je na ulicah Sydneyja zbralo več sto ljudi. V policiste mečejo kamenje in steklenice. Na ulicah in pred ameriškim veleposlaništvom je sprva okoli dvesto protestnikov, to število se kmalu vsaj podvoji. Nekatere ulice največjega avstralskega mesta so zaradi protestov zaprte.

10.29 Policisti so zaprli območje v bližini ameriškega veleposlaništva v Kairu. Ponoči je bil ubit protestnik, več deset ljudi je bilo ranjenih.

Vse o dogajanju na Bližnjem vzhodu za vas spremljamo na enem mestu.

9.55: Policija v Los Angelesu je na zaslišanje odpeljala Nakoulo Basseley Nakoulo, ki naj bi bil odgovoren za video posnetek o preroku Mohamedu.

9.45: Ameriški obrambni minister Leon Panetta je napovedal, da so ZDA začele z razmeščanjem svojih vojaških sil, tako da bi lahko odgovorile na najnovejši razvoj dogodkov v islamskem svetu in bi lahko istočasno odgovorile na nemire v 17 ali 18 krajih islamskega sveta. "Pripraviti se moramo na morebitno možnost, da protesti uidejo izpod nadzora," je dejal za revijo Foreign Policy. Podrobnosti ni razkril.

9.07 Al Kaida v Jemnu poziva muslimane, naj po verski dolžnosti branijo čast preroka. Ubijajo naj diplomate in zažigajo ambasade.

8.00 Talibani so z minometi napadli Natovo vojaško bazo Camp Bastion v afganistanski provinci Helmand. Ubita sta bila dva ameriška marinca. Napad je bil povračilna akcija za objavljeni film o preroku Mohamedu, so sporočili talibani. V bazi se je v času napada nahajal tudi britanski princ Harry, a ni bil poškodovan.

Preberite tudi:

Pregled tiska: Primitivno sovraštvo, očrnjena arabska pomlad, očrnjen Obama