Zavahiri je imel po poročanju Reutersa govor ob enajsti obletnici napadov na newyorška dvojčka. Pri tem je med drugim kritiziral muslimanske vlade na Bližnjem vzhodu in v Aziji, ker te naredijo premalo za "skupne muslimanske cilje". Še posebej je skritiziral novo vodstvo v Egiptu, ker to ostaja pri mirovni pogodbi z Izraelom in Pakistanom iz leta 1979. Novo egiptovsko vlado je opisal kot "vlado na razprodaji" in kot "najemniško vojsko".

Revolucije v okviru lanske arabske pomladi so spremenile politični zemljevid na Bližnjem vzhodu. V Tuniziji in Egiptu so na oblast prišle islamistične vlade. Tudi drugod v regiji je vpliv islamističnih političnih skupin vse večji, kar zahodne vlade spremljajo z zaskbljenostjo, je povedal.

Zavahiri je še opozoril, da ZDA zaradi strahu pred novim islamističnim režimom, ki bi ogrožal njihovega zaveznika Izrael, podpirajo vlado Bašarja al Asada. "Podpora džihadu v Siriji z namenom ustvariti muslimansko državo je v bistvu korak proti Jeruzalemu. Zato ZDA daje sekularnemu režimu priložnost za priložnostjo. Boji se, da bo v Siriji vzpostavljen režim, ki bi pomenil grožnjo Izraelu," je dejal vodja Al Kaide.

Cilj je osvoboditev Palestine

Dodal je, da se mora "islamska država" osredotočati na cilj v obliki "osvoboditve Palestine". Vlade bi po njegovem morale prekiniti mirovne pogodbe z Izraelom, pri čemer je kritiziral Turčijo, Iran in arabske vlade v Zalivu. Iz palestinskega predsednika Mahmuda Abasa se je ponorčeval, ker ta išče mir z judovsko državo.

Izpostavil je tudi Egipt in dejal, da tamkajšnja vlada z Muslimansko bratovščino na čelu služi Izraelu, ker varuje svoje meje glede na dogovor iz mirovne pogodbe.

"Pozivam častne člane egiptovske vojske, ki jih je veliko, naj ne bodo varuhi izraelskih meja in naj ne sodelujejo pri obleganju naših ljudi v Gazi," je dejal. Egipt je sicer ta mesec pričel z akcijo proti islamističnim skrajnežem, potem ko so ti na Sinaju izvedli napad, v katerem je umrlo najmanj 16 vojakov.