Glede Kosova, ki ga ne priznavata ne Beograd ne Moskva, sta se Nikolić in Putin strinjala, da je treba rešitve iskati na podlagi resolucije VS ZN 1244. Srbski predsednik je pri tem izpostavil, da "Srbija ne more rešiti vprašanja statusa Kosova s silo" in da ne bo ničesar delala s silo, temveč samo v okviru Varnostnega sveta ZN. Dodal je, da je Srbija hvaležna Rusiji in ostalim članicam VS ZN, "ki se ne strinjajo z nezakonito, samooklicano neodvisnostjo Kosova".

Putin je na skupni novinarski konferenci po pogovoru dejal, da si bosta državi prizadevali za krepitev odnosov na vseh področjih, ki bi privedli do strateškega partnerstva. Glavna tema pogovora so bili sicer gospodarski odnosi. Lani je trgovinska menjava med državama narasla za 42 odstotkov in je znašala več od dveh milijard dolarjev, navaja srbska tiskovna agencija Beta.

Putin se je zavzel za nadaljnjo krepitev sodelovanja v energetiki, pri tem pa še posebej izpostavil projekt plinovoda Južni tok. Označil ga je za velik strukturni projekt v interesu celotne Evrope, za Srbijo pa dejal, da lahko v njem odigra pozitivno vlogo kot partnerka.

Spomnil je na velike ruske investicije in investitorje v Srbiji, med drugim na skladišče plina v Banatskem dvoru in izrazil upanje v podobne primere uspešnega sodelovanja na področju energetike. Dodal je, da so na srbskem trgu pripravljeni sodelovati ne le s srbskimi, ampak tudi z evropskimi partnerji, poroča Tanjug.

Nikolić: Začelo se je novo obdobje v odnosih med državama

Nikolić pa je ocenil, da se je začelo povsem novo obdobje v odnosih med državama, ki ne bo utemeljeno samo na zgodovinskih vezeh, temveč tudi na obojestranskih gospodarskih koristih. Kot je dejal, sta z ruskim predsednikom govorila tudi o projektih, v katerih lahko sodeluje tako državni kot zasebni ruski kapital, o skupnem nastopu na tretjih trgih ter o političnih odnosih med državama.

Izrazil je upanje, da se bodo do konca leta začela dela na 400 kilometrov dolgi trasi plinovoda Južni tok v Srbiji in da bo dela odprl ruski predsednik Putin. Kot je pred tem dejal, naj bi bilo mogoče z gradnjo začeti v začetku decembra.

Dejal je tudi, da sta državi začeli novo obdobje tudi na področju vojaško-tehničnega sodelovanja in da bo medvladna komisija imela veliko dela pri preoblikovanju "naših želja v projekte".