Udeleženci pohoda, ki so ga začeli na osrednjem trgu, končali pa pred regionalnim parlamentom, so v mesto prišli z okoli tisoč avtobusi iz vseh delov Katalonije in s tem tudi obeležili današnji praznik te regije. Po podatkih policije se je pohoda, ki je minil mirno, udeležilo 1,5 milijona ljudi.

Predsednik katalonske vlade Artur Mas je ob tej priložnosti opozoril, da bo - če z oblastmi v Madridu ne bodo dosegli dogovora glede gospodarskih vprašanj in reševanja krize v državi - "odprta pot Katalonije za svobodo".

O t.i. fiskalnem paktu s španskim premierom Marianom Rajoyjem se bo Mas pogovarjal 20. septembra. Baskija sicer že ima pravico do lastne davčne politike in njen dolg uživa višjo bonitetno oceno kot ostali del države, navaja AFP.

Španski premier Rajoy in njegova vlada sicer vztrajata, da fiskalna avtonomija Katalonije ne bi prispevala k rešitvi gospodarske krize.

Katalonija v vse slabšem položaju

Julija izvedena javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil barcelonski časnik La Vanguardia, je pokazala, da 51,1 odstotka Kataloncev podpira neodvisnost regije, medtem ko je leta 2001 to podpiralo le 36 odstotkov vprašanih.

Katalonija, ki ima večje gospodarstvo od Portugalske, predstavlja petino proizvodnje Španije, a je zaradi varčevalnih ukrepov in dolžniške krize v državi v vse slabšem položaju.

Mas, ki vodi desnosredinsko nacionalistično stranko Convergencio i Unia (CiU), je še poudaril, da Katalonija ostalim delom Španije veliko več daje kot pa prejema. To je sicer dejal na novinarski konferenci na predvečer današnjega shoda, ki se ga ni udeležil, ker - kot je dejal - on predstavlja vse Katalonce.

Katalonija je avgusta napovedala, da bo osrednjo vlado zaprosila za pet milijard evrov pomoči. Sredstva naj bi prišla iz likvidnostnega sklada, ki ga je Madrid oblikoval za pomoč problematičnim regijam. Da bodo zaprosile za sredstva iz sklada, so doslej napovedale že štiri španske regije.