Odločitev je bila sprejeta dva meseca potem, ko je Sveti sedež prestal ključen evropski test finančne transparentnosti, a sta slabe ocene dobila njegov finančni nadzornik in vatikanska banka.

Vatikan je danes sporočil, da bo odvetnik Rene Bruelhart pomagal okrepiti regulatorski okvir za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma in da so ga za svetovalca najeli septembra.

Bruelhart je osem let vodil nacionalno finančno obveščevalno agencijo Liechtensteina, ki analizira informacije o sumljivih finančnih transakcijah. Leta 2010 je bil imenovan za vodjo Egmont Group, neformalne skupine finančnih obveščevalnih agencij oziroma agencij za boj proti pranju denarja kakih 130 držav, katere namen je izmenjava informacij oziroma lajšanje mednarodnega sodelovanja.

Odbor strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma Moneyval je v julijskem poročilu Vatikan ocenil pozitivno pri devetih od 16 ključnih priporočilih. S tem se je Sveti sedež uvrstil v nov krog približevanja tako imenovanemu belemu seznamu držav, ki izpolnjujejo mednarodna priporočila o finančni transparentnosti, a kljub temu je odbor Sveti sedež opozoril na številne pomanjkljivosti.

Ugotovil je, da Sveti sedež dobro napreduje pri sprejemanju ustrezne zakonodaje, da pa je njeno izvajanje v praksi še vedno precej pomanjkljivo. Tako v večini primerov v Moneyvalu rezultate zakonodaje še pričakujejo.

Sveti sedež tako še vedno ni izpeljal postopka ocene tveganja pranja denarja in financiranja terorizma. Pomanjkljivo so opredeljene tudi vloga in pristojnosti novega finančnega nadzornika nad izvajanjem ukrepov, zato je Moneyval Svetemu sedežu priporočil, da vatikanska banka IOR v bližnji prihodnosti dobi neodvisnega nadzornika.