Enega takšnih posnetkov so včeraj objavili na YouTubu, prikazuje pa 20 trupel sirskih vojakov, ki imajo zvezane roke in prevezane oči. Trupla so položili ob cesto, vsi pa imajo krvave glave, zaradi česar so mnogi nemudoma pomislili, da so bili usmrčeni. Sodeč po posnetku, so dvajseterico pobili uporniki v Alepu, kjer zadnje tedne potekajo neusmiljeni boji za prevlado. (Posnetka zaradi vsebine, neprimerne za mlajše od 18 let, nismo objavili, si ga pa lahko ogledate tukaj.)

(Foto: AP)

Na posnetku se jasno vidijo tudi uporniki, ki v rokah držijo avtomatske puške, ubite vojake pa imenujejo "Asadovi psi". Snemalec med snemanjem komentira, da je dvajseterico pobila brigada Sulejmana al Farisija, ena od številnih paravojaških formacij iz okolice Alepa, ki se je uprla režimu Bašarja al Asada.

Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice, Rami Abdulrahman, je že povedal, da so mu o incidentu, ki naj bi se pripetil v petek ali soboto, poročale že štiri osebe, a o primeru, dokler se ni pojavil posnetek, vendarle niso poročali.

Angelino zgodbe beguncev ganile do solz

Danes je begunska taborišča v Jordaniji obiskala svetovna filmska zvezdnica in posebna odposlanka Angelina Jolie, kjer so ji begunci pripovedovali grozljive zgodbe o bojih v Siriji. Igralka ob pripovedovanju ni ostala ravnodušna, saj je spustila tudi nekaj solz.

"Mali otroci so dejali, da so videli popolnoma razkosana človeška trupla in opekline po obrazu, ki so bile tako močne, da oseb ni bilo več možno prepoznati," je igralka, znana kot velika humanitarna aktivistka, danes povedala medijem v kampu Zatri.

(Foto: Reuters)

Hollywoodska zvezdnica je v Jordanijo prispela v ponedeljek zvečer in se je že srečala s sirskimi družinami, ki so nedavno pobegnile čez mejo. Danes je obiskala še begunsko taborišče al Zatri, nato pa se bo srečala z jordanskim kraljem Abdulahom, premierom Fajezom Taravnehom in zunanjim ministrom Naserjem Džudehom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V kampu Zaatari trenutno prebiva okoli 28 tisoč Sircev, ki so prebežali iz Alepa in Damaska, vsak dan pa kamp pridobi nekaj sto novih beguncev. V Jordanijo jih vsak dan zbeži vsaj dva tisoč, poroča Reuters.

ZN: Iz Sirije zbežalo že več kot 250.000 beguncev

Število beguncev, ki so zbežali iz Sirije, je preseglo 250.000, so danes v Ženevi sporočili Združeni narodi. Ob tem opozarjajo, da so humanitarne težave, ki jih je sprožil konflikt, trenutno "naša največja kriza".

"Sirija je naša največja kriza v tem trenutku. Zadnje številke kažejo, da se je več kot četrt milijona sirskih beguncev (253.106) registriralo v sosednjih regijah ali čakajo na registracijo," je navedel tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce Adria Edwards.

(Foto: Reuters)

Samo v Jordaniji, kjer se trenutno mudita visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres in Joliejeva, je registriranih 85.197 beguncev, 35.961 pa jih še čaka na registracijo.

Rusija pa je predlagala organizacijo konference, na kateri bi sodelovali "vsi igralci", vpleteni v sirski konflikt, vključno z opozicijskimi skupinami, državljani in vladajočim režimom. "Našim zahodnim partnerjem predlagamo organizacijo konference med vsemi igralci v konfliktu," je za časnik Le Figaro dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov. "Na konferenci bi se morali zbrati opozicija in predstavniki režima kot tudi predstavnike skupnosti kristjanov, alavitov in druzov," je dodal.