Kenney je dejal, da kanadsko državljanstvo ni na prodaj in oblasti ne bodo mirno gledale, kako ljudje lažejo in varajo, da pridejo do njega. Obširna preiskava je ugotovila, da je tudi do dovoljenja za delo in bivanje v Kanadi najverjetneje prišlo na nezakonit način več tisoč ljudi, ki jih čaka izgon. Doslej so uvedli postopek proti 600 osebam.

Priseljenci v Kanado najprej dobijo dovoljenje za delo in bivanje, po nekaj letih pa lahko pridejo do državljanstva. Pogoji sicer niso ostri. Za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje je potrebno v Kanadi preživeti dve od petih let, kolikor je čakalna doba, za pridobitev državljanstva pa potem tri leta zapored od štirih let čakalne dobe.

Osebe proti katerim so ali še bodo uvedli postopek, niso izpolnjevale teh pogojev, ampak so plačevale "zastopnikom", ki so jim urejali papirje oziroma se predstavljali zanje. Štiri leta takšnega najema lažne osebe je petčlansko družino "priseljencev" stalo do 25.000 dolarjev.

Kanada s 35 milijon prebivalcev je še vedno med vodilnimi državami po številu priseljencev na prebivalca. Od leta 2006 jih na leto povprečno sprejme 250.000.