Slovesnosti so kot vsako leto potekale tako pri Svetovnem trgovinskem centru (WTC) v New Yorku, kjer je bilo v napadu na dvojčka WTC največ ubitih, kot tudi v Pentagonu in Shanksvilleu v Pensilvaniji, kamor sta padli preostali dve od skupno štirih potniških letal, ki so jih ugrabili teroristi Al Kaide.

"Ta dan je in vedno bo boleč"

Letos je bilo pred WTC manj ljudi kot v minulih letih. Branje imen žrtev so prekinili skupaj šestkrat - štirikrat v spomin na trk letal v obe stolpnici WTC in na njuno zrušenje ter po enkrat v spomin na napada na Pentagon in v Pensilvaniji. Ob prvi minuti molka so v New Yorku zvonili cerkveni zvonovi. Ob mraku bodo prižgali dva proti nebu obrnjena reflektorja v spomin na porušeni stolpnici.

Predsednik ZDA Barack Obama je skupaj s prvo damo Michelle danes na južni trati Bele hiše z minuto molka počastil spomin na prvi napad usodnega 11. septembra, ko je ob 8.46 zjutraj ugrabljeno letalo American Airlines treščilo v stolpnico WTC. "Naša država je varnejša in naši ljudje so močni," je ob tem pred Belo hišo poudaril predsednik. Na spletnem družbenem omrežju twitter pa je zapisal, da "ta dan je in vedno bo boleč", a da "nobeno teroristično dejanje ne bo nikoli spremenilo tega, za kar se borimo".

Žrtve bodo živele v srcu ameriškega naroda

"Žrtve napadov se bomo spominjali večno, ne glede na to, koliko časa bo minilo od takrat," je v govoru pred Pentagonom, kjer je umrlo 184 ljudi, dejal ameriški predsednik. Družinam žrtev je dejal, da njihovo izgubo čuti celoten narod. "Enajstkrat smo že za minuto umolknili ter se spomnili žrtev. To ni nikoli enostaven dan, zlasti pa je težak za vse vas, za družine skoraj 3000 nedolžnih ljudi, ki so tisti dan izgubili življenje. A ne glede na to, koliko časa preteče, kolikokrat se bomo združili ob tem dnevu, vedite – nikoli ne boste sami, vaši ljubljeni pa ne bodo nikoli pozabljeni. Živeli bodo v srcu naroda, saj je njihovo žrtvovanje pomagalo ZDA priti na točko, na kateri so sedaj. Amerika, ki je sedaj še močnejša," je zaključil.

Predsednik je poleg tega na pokopališču Arlington v Washingtonu obiskal še grobove vojakov padlih v vojnah v Afganistanu in Iraku, kamor so se ZDA odpravile v lov za teroristi Al Kaide in za spremembo režima v Bagdadu. Danes ima na programu še obisk ranjenih veteranov v bolnišnici Walter Reed.

Ameriški podpredsednik Joseph Biden je medtem govoril na slovesnosti v Shanksvilleu, kjer so postavili spominski park za potnike in posadko letala družbe United Airways, ki so se ugrabiteljem uprli in preprečili napad na kongres v Washingtonu. Dejal je, da bodo njihova imena ostala večno v spominu.

Obama in republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney sta se sicer dogovorila, da bo tokratni 11. september minil brez političnih oglasov in ostrih predvolilnih napadov. Newyorški župan Michael Bloomberg pa je določil, da bo letošnja slovesnost pri WTC brez političnih nagovorov, kar je še posebej po volji svojcev žrtev napadov.

Župan ter guvernerja zveznih držav New York Andrew Cuomo in New Jersey Chris Christie so medtem v ponedeljek pozno zvečer vendarle dosegli dogovor o delitvi stroškov za izgradnjo muzeja 11. septembra, ki bo stal pod lani odprtim spominskim parkom pri WTC. Spominski park je doslej obiskalo že več kot štiri milijone ljudi.

Talibani ob obletnici 11. septembra znova grozijo

ZDA so pred velikim porazom v Afganistanu, Američani pa so povsod po svetu v nevarnosti, so ob današnji obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 sporočili talibani.

V izjavi v angleščini, objavljeni na spletu, so talibani zapisali, da so ZDA pred političnim in ekonomskim porazom ter da "so izčrpale vse načine za podaljšanje nezakonite vojne", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorili so, da kljub velikim finančnim in vojaškim vložkom v vojno v Afganistanu "noben Američan v nobeni družbi danes ni varen".

Kot so še sporočili talibani, to ni grožnja, temveč njihova obljuba, da bodo nadaljevali "sveti boj" proti zavojevalcem.

Oglasil se je tudi vodja teroristične mreže Al Kaida, ki je organizirala napade 11. septembra, Ajman al Zavahiri, ki je v video posnetku, objavljenem na spletu, prvič potrdil smrt svojega namestnika Abuja Jahje al Libija.

Al Libi je veljal za glavnega propagandista Al Kaide, njegova smrt v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Pakistanu junija letos pa je bila za teroristično mrežo najhujši udarec po lanskem uboju dotedanjega vodje Osame bin Ladna.