Otoki so "sestavni del kitajskega ozemlja"

Kot je danes sporočila kitajska tiskovna agencija Xinhua, sta ladji že dosegli vode okoli otokov, na ta način pa so "potrdili njihovo suverenost".

Potem ko je japonska vlada potrdila, da bo kupila sporne otoke, tako da bodo ti formalno v lasti japonske obalne straže, so v Pekingu v ponedeljek zvečer na pogovor poklicali japonskega veleposlanika in mu izročili protestno noto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski premier Wen Jiabao je zatrdil, da so otoki "sestavni del kitajskega ozemlja", ter poudaril, da njegova država ne bo niti za centimeter popustila glede njihove suverenosti.

Otoki so strateško pomembni za pomorski promet, poleg tega naj bi bila v njihovi bližini velika nahajališča rudnin.

Japonska zastava sprožila proteste na Kitajskem

Avgusta so na enega od otokov prispeli kitajski aktivisti, ki so jih japonske oblasti aretirale in izgnale, nekaj dni kasneje pa je skupina japonskih nacionalistov na istem otoku dvignila japonsko zastavo, kar je sprožilo proteste na Kitajskem.

Tajvan pa je danes v znak protesta zaradi odločitve japonske vlade odpoklical svojega odposlanca v Tokiu. "Ostro obsojamo japonsko nacionalizacijo otokov Diaoyu, kar je nezakonito dejanje, ki krši ozemeljsko suverenost" Tajvana, je v izjavi zapisal zunanji minister Timothy Yang.

"Odločno zahtevamo, da japonska vlada prekliče to odločitev. Enostransko in nezakonito dejanje Japonske ne more spremeniti dejstva, da so otoki Diaoyu v lasti Republike Kitajske (uradno ime Tajvana)," je dodal minister.