Svetovni prehrambeni program Združenih narodov je pozval k pomoči Severni Koreji, potem ko je državo avgusta prizadel ciklon Bolaven. V naravni nesreči je umrlo 48 oseb, 21 tisoč pa jih je ostalo brez doma, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Nekateri mediji opozarjajo, da bi število smrtnih žrtev lahko bilo še višje.

Neurje je sledilo obsežnim poplavam, ki so državo prizadele proti koncu julija in terjale 169 življenj. Na serijo naravnih nesreč se je odzvala tudi južna soseda, ki je pretekli teden prek korejskega Rdečega križa ponudila humanitarno pomoč.

"Danes zjutraj smo prejeli odgovor Severne Koreje,“ je povedal namestnik predstavnika južnokorejskega ministrstva za združitev Park Soo Jin. Državi sta sicer uradno še vedno v vojni, njun odnos pa je bil na trenutke več kot napet. Južna Koreja je leta 2010 prenehala severni sosedi nuditi humanitarno pomoč. Odločitev so v Seulu sprejeli, ko je Pjongjang novembra 2010 bombardiral otok Jonpjong, v bombardiranju pa sta umrla dva južnokorejska marinca in dva civilista.

Pjongjang je trdil, da je šlo pri operaciji za odgovor na izkrcanje južnokorejske artilerije v severnokorejskem morju med vojaško vajo.

Tokratna ponudba humanitarne pomoči pa ni prva po prekinitvi leta 2010. Lani je Severna Koreja namreč odklonila pomoč južne sosede, ker ji ni ponudila cementa in riža, kot je hotel Pjongjang. Severna Koreja je takrat sprejela pomoč zasebne agencije Korejska mirovna fundacija.