Ameriški veteranski strokovnjak na področju obrambe in urednik konservativne spletne strani The Washington Free Beacon, Bill Gertz, je prepričan, da je ameriško obveščevalno službo vse bolj strah, da bo Izrael napadel Iran s pomočjo jedrske tehnologije, ki bi onemogočila večino električnih naprav v Iranu.

Tehnologija elektromagnetnih impulzov je sicer znana že dolgo časa. V tem primeru gre za močne gama žarke, ki v reakciji z elektromagnetnim poljem Zemlje proizvedejo močan električni šok. Ti valovi lahko "zažgejo" električne naprave in električne tokove.

Čeprav so potencial elektromagnetnih impulzov prvič odkrili že v času izvajanja jedrskih poizkusov v 50-ih in 60-ih letih, se jih da proizvesti tudi z nejedrsko tehnologijo, na primer z generatorjem mikrovalov. S tem bi onesposobili tako električno omrežje kot tudi komunikacijske kanale za promet, s čimer bi ustavili tudi delo finančnega sektorja in reševalnih služb.

Poziv k "vrnitvi Irana v kameno dobo" so objavili v desničarski izraelski publikaciji Israel National News, članek pa je napisal Američan Joe Tuzara, ki pravi, da je preventivni električni udar na Iran nujen zaradi znakov, da so Iranci vse bolj uspešni na področju jedrske tehnologije. "S tem sicer ne bi povzročili sevanja, bi pa onemogočili oskrbo s hrano, kakor tudi vso komunikacijo, kar bi privedlo do gospodarskega kolapsa," je zapisal.