V mestu Mosul na severu države je v predelu, kjer živijo šiiti, eksplodiralo več bomb. Ena izmed njih je terjala življenja treh ljudi.

Sunitski uporniki in Al Kaida so letos izvedli serijo velikih napadov, s katerimi želijo ustvariti politična in sektaška trenja, ki so državo med letoma 2006 in 2007 pripeljala na rob odprte državljanske vojne, piše Reuters. Najhujši napad se je pripetil v bližini mesta Amara, ki leži okoli 300 kilometrov južno od Bagdada, kjer sta odjeknili dve eksploziji avtomobilov bomb pred šiitskim svetiščem in tržnico. V napadu in strelskem obračunu je bilo ubitih vsaj 16 oseb, poroča Reuters.

"Do sedaj je bilo v bolnico privedenih več kot 100 ranjenih,“ je povedal Sajid Hasanain, lokalni zdravstveni delavec. Medtem ko bolnice pokajo po šivih, so lokalne mošeje pričele prek zvočnikov pozivati k darovanju krvi.

Hud napad se je zgodil v pretekli noči zgodil tudi v mestu Dudžail, ki se nahaja kakih 65 kilometrov severno od Bagdada.

Policijski viri pravijo, da sta oborožen moški in samomorilski napadalec, ki je vozil avto, napadla vojaško oporišče, ubila 11 vojakov, ranila pa sta jih sedem.

Eden od avtomobilov bomb je eksplodiral pred francoskim konzulatom v sicer mirnem mestu Nasirija, ki se nahaja okoli 300 kilometrov južno do Bagdada, vendar nihče ni bil poškodovan. V kasnejši eksploziji pred enim od hotelov pa sta bila ranjena dva mimoidoča. V istem mestu je prišlo do še ene eksplozije avtomobila bombe, v kateri sta bili ubiti dve osebi, ranjene pa so bile tri. V mestih Kirkuk, Samara, Basra in Tuz Hurmato je bilo ubitih še več ljudi.

Iraška vlada, ki jo hromi obračunavanje med suniti, šiiti in kurdskimi političnimi frakcijami, se devet mesecev po izhodu ameriških enot iz države še vedno muči v boju proti oboroženim islamističnim skupinam in skupino Islamska država Irak, ki je poveza z Al Kaido. Slednja je prevzela odgovornost za ostale velike napade na varnostne sile in šiitske soseske. Proti trenutni vladi pa se borijo tudi bivši člani prepovedane stranke pokojnega diktatorja Sadama Huseina.