Dvojica se je skupno mizo posedla zgolj za 15 minut, srečanje pa je potekalo v okviru vrha Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Vladivostoku. Kot smo že poročali, naj bi japonska vlada pred dnevi dosegla dogovor o nakupu nekaterih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki so v zasebni lasti. Otoki so pod nadzorom Japonske, si pa pravico do njih lasti tudi Kitajska. Kitajska je v odzivu napovedala zaščito svojega ozemlja.

Po poročanju japonske tiskovne agencije Kjodo ter časnikov Jomiuri in Asahi, naj bi japonska vlada z družino Kurihara dosegla dogovor o nakupu treh od petih glavnih otokov otočja, ki se po japonsko imenuje Senkaku, v kitajščini pa Diaoyu. Za nakup naj bi japonska vlada odštela 2,05 milijarde jenov (26 milijonov ameriških dolarjev).

Japonsko-kitajske napetosti zaradi otočja so se razplamtele aprila, ko je tokijski guverner Šintaro Išihara napovedal, da bo mestna vlada začela zbirati denar za nakup otokov. Kitajska sicer ne priznava lastništva japonske družine nad otoki, poroča ameriška tiskovna agencija AP.