Patriarh Irinej je pozval k enotnosti v BiH, ki mora biti temelj prihodnosti vseh njenih prebivalcev. Oba verska voditelja sta s tem skušala opozoriti na krvave dogodke, ko so etnični spori med pravoslavnimi Srbi, katoliškimi Hrvati in muslimani v BiH med letoma 1992 in 1995 terjali okoli 100.000 življenj.

Maše v sarajevski katedrali se je udeležilo več sto vernikov, na tridnevnem srečanju za mir, ki ga prireja Skupnost Svetega Egidija, pa pričakujejo okoli 200 verskih voditeljev, ki se bodo udeležili okoli 30 konferenc o revščini, imigracijah, veri v Aziji in v arabskem svetu ter dialogu med kristjani in muslimani.

Kardinal Puljić se je danes sestal tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Oba sta poudarila potrebo, da se Hrvatom, ki so bili v vojni pregnani iz BiH, omogoči povratek v domovino, kar bi po njunem prepričanju pomembno vplivalo na regionalni mir.

V Sarajevo je prišel tudi predsednik Evropskega sveta Hermana Van Rompuy, ki je po srečanju s predsedujočim predsedstvu BiH Bakirjem Izetbegovićem politične predstavnike BiH vnovič pozval, naj premagajo razhajanja in skupaj poskrbijo za stabilno in demokratično prihodnost države.

Politične in gospodarske reforme se morajo nadaljevati, BiH pa mora doseči napredek pri uresničevanju zahtev EU, tudi Evropskega sodišča za človekove pravice, je opozoril. Ob tem je zagotovil, da ostaja EU zavezana evropski perspektivi za celoten Zahodni Balkan, je sporočila Van Rompuyeva tiskovna služba.