Osvoboditev Hanana bi pomenila prelomnico

Francoska tiskovna agencija AFP medtem poroča, da je bil cilj upornikov osvoboditi Hanano, pretrgati strateške poti za oskrbo in ustaviti bombardiranje, ki je v Alepu, mestu na severu Sirije, terjalo že številne civilne žrtve.

Če bi upornikom uspelo osvojiti Hanano, bi to lahko zanje pomenilo prelomnico, saj gre za enega od treh glavnih položajev sirske vojske za bombardiranje položajev upornikov. To območje je sicer strateško pomembno tudi zaradi ceste, ki pelje do bližnje meje s Turčijo.

Kljub "prisilnemu umiku" pa so sirski uporniki na območju Alepa uspeli osvoboditi 350 zapornikov al Asadovega režima, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsak dan več nedolžnih žrtev

Nasilje v državi se tako nadaljuje, medtem ko se posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi pripravlja na obisk Damaska, kjer želi doseči ustavitev prelivanja krvi.

Samo v petek je bilo v bitki za nadzor nad Hanano ubitih najmanj 18 vojakov in štirje uporniki, medtem ko je nasilje po državi skupno zahtevalo najmanj 136 življenj, od tega največ civilistov, navaja Sirski observatorij za človekove pravice.

Od izbruha nasilja v Siriji marca lani je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih že okoli 20.000 ljudi, po navedbah observatorija pa je ta številka višja za 6000 žrtev.

Raketa iz Sirije v Iraku ubila štiriletno deklico

Iraški notranji minister je danes potrdil, da so štiri rakete, izstreljene v Siriji, pristale v obmejnem mestu al Qaim. Priletele so na poseljeno območje, pri čemer pa je umrla štiriletna deklica. "Čeprav je Irak v sirskem konfliktu prevzel nevtralno vlogo, pa so se naše sile pripravljene odzvati v primeru, če se bo tak napad še ponovil," so zapisali v izjavi ministrstva.

V al Qaimu stoji tudi središče za sirske begunce, v zadnjih 18 mesecih je iz vzhoda Sirije v Irak prebežalo kakšnih 4000 Sircev.