Nekdanji pomočnik okrožnega tožilca Los Angelesa, Christopher Darden, je v četrtek pokojnega Johnnieja Cochrana, ki je vodil ekipo odvetnikov Simpsonove obrambe, obtožil, da je "manipuliral" z rokavico, ki je bila po mnenju tožilstva eden ključnih dokazov o krivdi Simpsona v primeru grozljivega dvojnega umora nekdanje soproge Nicole Brown Simpson in njenega prijatelja Ronalda Goldmana, poroča Reuters.

"Če se ne prilega, ga morate oprostiti"

Trenutek, ko se je O. J. Simpson med procesom na vse pretege trudil nadeti rokavico, s katero je domnevno moril, je bil eden ključnih v primeru, ki je razdelil Združene države Amerike. V tistem trenutku se je Cochran obrnil proti poroti in ji poetično dejal: "Če se ne prilega, ga morate oprostiti." (V izvirniku: "If it doesn't fit, you must acquit.")

V četrtek pa je Darden, ki je sodeloval pri pregonu Simpsona, med nekim predavanjem dejal, da misli, da je Cochran raztrgal podlogo. "Simpsonovi prsti tako niso mogli iti do konca v rokavico." A je hitro dodal, da ne obtožuje nikogar posebej: "Že dolgo časa sem sumil, da se je nekdo poigral s podlogo."

"Ker je izgubil enega najodmevnejših primerov 20. stoletja, se sedaj izgovarja na pokojnika"

Alan Dershowitz, profesor na univerzi Harvard, ki je sodeloval pri Simpsonovi obrambi, je očitke že zanikal in jih označil za "popolno izmišljotino", saj obramba dokazov nima v posesti razen v nadzorovanih okoliščinah. "Ker je izgubil enega najodmevnejših primerov 20. stoletja, se sedaj izgovarja na pokojnika," je zaključil.

Simpsona niso spoznali za krivega dvojnega umora, pa čeprav je imelo tožilstvo proti njemu "goro dokazov", kakor so sami dejali. Med njimi tudi s krvjo prepojeno rokavico, ki so jo našli na njegovi posesti, skladala pa se je z rokavico, ki so no našli na kraju umorov. O podlogi rokavice so razglabljali že v času procesa leta 1995, a takrat obtožb glede prirejanja dokazov obrambe niso razglašali.

Simpson trenutno za zapahi

V civilnem sojenju so Simpsona leta 1997 spoznali odgovornega za smrti nekdanje soproge in njenega prijatelja, žrtvinim družinam pa je moral plačati 33,5 milijona dolarjev (nekaj več kot 26 milijonov evrov) odškodnine. O. J. Simpson, nekoč odličen igralec ragbija, poizkusil pa se je tudi v filmu, trenutno služi 33-letno zaporno kazen zaradi oboroženega ropa leta 2007, sam pa trdi, da je takrat skušal le pridobiti nazaj svoje športne pokale.