"Vem, da se kampanje lahko zdijo malenkostne in celo neumne. Če ste siti poslušanja oglasnih sporočil, mi verjemite, da sem jih tudi jaz. Vendar pa, ko bo vsega konec in boste vzeli glasovnico, se boste soočili z najbolj jasno izbiro v generaciji, pri čemer ne bo šlo za izbiro med dvema kandidatoma ampak izbiro med dvema različnima potema za Ameriko," je dejal predsednik.

Volivce je pozval, naj mu zaupajo, da bo ustvaril pravičnejše in trdnejše gospodarstvo kot republikanci. Priznal je, da njegova pot ne bo lahka in hitra, kot ni bila niti pot iz velike gospodarske depresije v začetku 20. stoletja.

"Izvolili ste me, da vam povem resnico", je dejal Obama in vizijo za razvoj republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja ter njegovega podpredsedniškega kandidata Paula Ryana napadel kot poenostavljen recept z davčnimi olajšavami za bogate in zmanjšanjem regulacij ne glede na vpliv na družbo.

"Naša vizija je obnova vrednot, ki so ustvarile največji srednji razred in najtrdnejše gospodarstvo na svetu," je dejal Obama in napovedal, da bo v drugem mandatu poskrbel za milijon novih delovnih mest do leta 2016, podvojitev izvoza do leta 2014 in z novo energetsko politiko postavil temelje za prepolovitev uvoza nafte do leta 2020.

Napovedal je tudi zaposlitev 100.000 novih učiteljev matematike in naravoslovnih ved, zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v desetih letih za 4000 milijard dolarjev, 600.000 novih delovnih mest v industriji naravnega plina, zaustavitev rasti stroškov visokega izobraževanja. Denar, ki ga bodo prihranili s koncem vojn, pa bo vložil v gospodarstvo, je dejal.

Pred Obamo je podpredsedniško nominacijo demokratov sprejel Joseph Biden, ki je v svojem govoru pričal o značaju predsednika ZDA in zatrdil, da ima jekleno hrbtenico in pogum, zato ne bo popustil v boju za navadne Američane.

Biden je izpolnil tudi svojo vlogo kritika opozicije: "To ni noben pogum," je menil glede republikanskih načrtov za dodatne olajšave davkov milijonarjem.

Omenil je Romneyjevo nasprotovanje lovu na vodjo teroristične mreže Al Kaida in reševanju avtomobilske industrije ter s pomočjo množice izrekel besede, ki so postale neuradni slogan kampanje: "Osama bin Laden je mrtev, General Motors živi".

Konvencijo so v četrtek poživili nastopi glasbenih zvezd, kot so Marc Anthony, James Taylor, Mary J. Bilge, Foo Fighters, ter filmskih igralk, kot sta Scarlett Johanssen in Eva Longoria, ki sta pozvali Američane, naj 6. novembra volijo in znova izvolijo Obamo.

Prvi odkrito homoseksualni zvezni kongresnik Barney Frank iz Massachusettsa se je posvetil finančnim temam. Republikancem je očital amnezijo, ker so pozabili, kako je Wall Street pahnil ZDA v krizo.

Hčerka nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja Caroline Kennedy je tokratne volitve označila za enako odločilne kot tiste leta 1960, saj so po njenih besedah med drugim ogrožene pravice žensk.

Nekdanji republikanski guverner Floride Charlie Crist, je stranko, iz katere je izstopil, označil za tako skrajno, da bi bil nekdanji predsednik Ronald Reagan danes zanjo preveč zmeren in razumen. To skrajnost je doživel na lastni koži, saj se mu je stranka odpovedala, ker je objel predsednika Obamo, ko je ta Floridi zagotovil zvezno finančno pomoč.

Zvezni senator John Kerry, ki je leta 2004 dal Obami priložnost za politično napredovanje, ko ga je izbral za glavnega govornika konvencije v Bostonu, se je posvetil zunanji politiki in dejal, da izjemna država, kot so ZDA, potrebuje izjemnega predsednika.

To je Obama, je dejal, Romneyju pa priporočil, naj najprej konča debato sam s seboj, ker ima glede Afganistana in drugih vprašanj vsa možna stališča. "Sarah Palin je rekla, da vidi Rusijo z Aljaske, Romney pa govori, kot da je Rusijo videl le v filmu Rocky IV," je dejal Kerry.

Nacionalni konvenciji za potrditev predsedniških in podpredsedniških kandidatov sta tako končali obe stranki. Republikanci so namreč že prejšnji teden v Tampi na Floridi potrdili Romneyja in Ryana.

Kampanja se zdaj nadaljuje in to že danes, ko bo objavljeno poročilo o stopnji brezposelnosti v avgustu. Zanimivo pa bo spet oktobra, ko bodo tri televizijska soočenja predsedniških in eno podpredsedniških kandidatov.