Cene so trenutno sicer še vedno visoke, a so nižje od tistih, ki so v nekaterih državah v razvoju med letoma 2007 in 2008 sprožile proteste in nemire. Zaradi prehranske krize, ki je sledila v letih 2010 in 2011, so bili prav tako prikrajšani revnejši potrošniki, predvsem v državah, ki so močno odvisne od uvoza hrane, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Generalni direktor FAO Jose Graziano da Silva je prepričan, da nove prehranske krize ne bo. "Čeprav bi morali ostati previdni, na podlagi trenutnih cen ne moremo govoriti o svetovni prehranski krizi," je dejal. Predstavnik FAO David Hallam je dodal, da zaenkrat še ni jasno, ali se bodo cene do konca leta zvišale.

Cene mesa in mlečnih izdelkov so se po podatkih FAO avgusta sicer zvišale, medtem ko so precej upadle cene sladkorja, deloma zaradi boljših vremenskih pogojev v Braziliji, največji izvoznici sladkorja na svetu. Cene žita so v povprečju ostale na julijski ravni - pšenica in riž sta se nekoliko podražila, koruza pa se je pocenila.

"Slabši obeti žetve koruze v ZDA in pšenice v Rusiji so sprva zvišali cene, ki pa so se proti koncu meseca znižale zaradi močnega deževja v predelih ZDA, ki jih je suša prej najbolj prizadela," so ugotovili pri FAO. Cene je pomagala stabilizirati tudi odločitev Rusije, da ne bo uvedla izvoznih omejitev.

Proizvodnja pšenice naj bi se v Rusiji, Kazahstanu in Ukrajini zmanjšala, v ZDA pa naj bi se povečala in presegla povprečno raven. Rekordno žetev pričakujejo tudi v Indiji in na Kitajskem.