Francija: Odziv na uporabo kemičnega orožja bi bil množičen

Kakršnakoli uporaba kemičnih ali bakterijskih orožij s strani sirske vlade bi sprožila ''znaten odziv Zahoda, in to s svetlobno hitrostjo ,'' je dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius.

''O tem se pogovarjamo tako z ameriškimi kot britanskimi partnerji,'' je povedal Fabius in dodal, da so kemična orožja ''veliko, veliko tveganje''. Tako Pariz kot Washington sta že potrdila, da bi kljub trenutni ''zamrznitvi'' posredovanja VS ZN uporaba kemičnega orožja upravičila vojaško posredovanje sil v Siriji.

Sirske vladne sile so sicer že priznale, da imajo velike zaloge kemičnega orožja, na to je predsednik ZDA Barack Obama dejal, da bi imelo ''znatne posledice'', če bi Damask ta orožja začel premikati in strateško prerazporejati tako, da bi to lahko pomenilo grožnjo.

Brahimi: Kot da stoljim pred zidom

Brahimi je za britanski BBC povedal, da se glede misije v Siriji počuti, kot da stoji pred zidom. "Bomo videli, ali bomo ta zid lahko obšli," je dejal Brahimi.

V današnjem letalskem napadu sirske vojske na poslopje v Al Babu na severu Sirije je umrlo najmanj 18 ljudi, so sporočili iz observatorija za človekove pravice. Glede na navedbe aktivistov bo število žrtev verjetno še naraslo. Napad na Al Bab je sledil operacijam sirske vojske v mestih in vaseh v provinci Alep, s katerimi je želela prekiniti oskrbovalne poti upornikov.

Režimske sile so prav tako obstreljevale več predelov v mestu Alep. Sirska državna tiskovna agencija Sana je danes poročala, da so "pogumne sirske vojaške sile nadaljevale boj proti teroristom ter pri tem na obrobjih Alepa zasegle ogromne količine orožja in streliva".

Nasilje je danes vladalo tudi v prestolnici Damask, kjer so uporniki sporočili, da bodo pričeli protiofenzivo proti vojski. V obstreljevanju sta umrla moški in ženska, ranjen pa je bil njun otrok. V mestnem predelu Jaramana pa je odjeknila eksplozija avtomobila bombe, pri tem pa naj bi bilo ranjenih več ljudi.

V spopadih v severozahodni provinci Idlib so umrli štirje vojaki, uporniki pa so uničili še dve vojaški vozili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je soustanovitelj organizacije Zdravniki brez meja Jacques Beres pozval k vzpostavitvi območja prepovedi letenja nad Sirijo. Beres je dejal, da ena bomba režimske vojske rani več ljudi, kot jih zdravniki lahko oskrbijo v enem dnevu.

Beres deluje pod krinko v Alepu, kjer že več tednov potekajo srditi spopadi. Kot je zatrdil, je število mrtvih v sirskem konfliktu večje, kot navajajo poročila. Za AFP je vojaški kirurg še povedal, da je v nasilju v državi "zagotovo umrlo vsaj 50.000 ljudi, če se ne šteje še ljudi, ki so izginili".