Predvolilni tabor demokratov je odprl novo ofenzivo proti republikanskemu predsedniškemu kandidatu Mittu Romneyu. Ameriški podpredsednik Joe Biden je Romneya označil za "trgovca z vojno", ki bo ZDA popeljal v nove konflikte v Bližnjem vzhodu.

Predsednika Baracka Obamo in podpredsenika Bidena bodo demokrati na nacionalni konvenciji v kraju Charlotte v zvezni državi Severna Karolina potrdili za predsedniškega oziroma podpredsedniškega kandidata. Še pred tem pa je Biden v svojem govoru takole napadel Romneyeve mednarodne prednostne naloge: "Dejal je (Romney, op.p.), da je bila napaka, da smo končali vojno v Iraku in pripeljali naše vojake domov. S tem je posredno namignil, da je pripravljen iti v vojno v Siriji in Iranu."

Gre za resne obtožbe glede na vedno manjšo navdušenost Američanov nad vojaškimi intervencijami na tujem, piše The Guardian. Opazovalci ameriške predvolilne kampanje ocenjujejo, da lahko Obama okrepi svojo kampanjo z izpostavljanjem mednarodne politike, področja kjer ima v primerjavi z Romneyem, očitno prednost.

Romney je v govoru, ki ga je imel prejšnji teden v mestu Tampa, Obamo napadal predvsem z argumenti s področja gospodarstva, glede mednarodne politike pa je Beli Hiši očital premalo odločnosti pri iranskem vprašanju. Obamo je kritiziral še zaradi oddaljevanja od ameriških Srednje-Vzhodnih zaveznikov in spornega posvetovanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah v ZDA se je prednost Obame domala izničila. Slednjega bi na volitvah trenutno podprlo 44 odstotkov Američanov, medtem, ko bi Romneya podprlo 43 odstotkov. Volitve bodo potekale 6. novembra.