"Biti moramo zelo previdni. Bližnji vzhod je kot vulkan, ki brbota, in če bo šlo kar koli narobe, bomo imeli veliko regionalno vojno," je v pogovoru na Bledu opozoril Ribal, ki živi v Londonu in vodi opozicijsko Organizacijo za demokracijo in svobodo v Siriji - medtem ko se istočasno otepa z očitki na račun svojega očeta Rifata al Asada, da je kriv za smrt na desettisoče Sircev.

Kot pojasnjuje Ribal, se je vstaja v Siriji začela podobno kot v vrsti drugih arabskih držav, "z željo po spremembah, svobodi, dostojanstvu, blaginji". Vstali so Sirci z vseh delov države in različnih etničnih in verskih skupin. Sirski režim tega ni mogel dojeti, poleg tega si takšne vstaje ni mogel privoščiti. Namesto reform se je odločil, da vstajo militarizira. Preko varnostnih služb je začel oboroževati posamezne skupine iz opozicije.

"Ljudje ne morejo v nedogled pobijati svojih ljudi. Lahko pa je, če jih prepričaš, da se borijo proti zaroti"

"Zelo pametno igro so igrali," pravi Ribal in nadaljuje: "Če ne bi imeli oborožene opozicije, režim ne bi mogel obstati. Ljudje ne morejo v nedogled pobijati svojih ljudi. Lahko pa je, če jih prepričaš, da se borijo proti zaroti, proti tujim borcem. Ne glede na to, kako slab je režim, nihče noče islamistov z Al Kaidinimi zastavami."

"Druge države v regiji so padle v past režima, s Savdsko Arabijo in Katarjem na čelu," nadaljuje. Namesto da bi ohranile vstajo mirno, so začele oboroževati opozicijo, pošiljati v Sirijo borce ter ustanavljati televizijske postaje, s katerimi podpihujejo versko sovraštvo v Siriji in pozivajo k uničenju alavitov. "S tem dajejo le opravičilo režimu, da se še močneje bori," poleg tega pa Sirijo, ki prej ni bila zelo verna in sektaško razdeljena, spreminjajo v takšno.

"To je treba takoj ustaviti," opozarja Ribal - tudi zato, ker Sirija ni edina država v regiji s sektami, vse druge imajo podobne težave, zato je to zelo nevaren trend, ki grozi, da bo zajel celotno regijo. Nasilje se že širi v Libanon in tudi v Turčijo, ki oborožuje borce v Siriji, režim v Damasku pa nazaj razpihuje nasilje med Kurdi. Podobno se utegne ponoviti v Iraku in zalivskih državah.

"Sirija je postala bojišče, na katerem bijejo bitke drugi"

"Morali bi poslušati nekdanjega ruskega predsednika (Dmitrija) Medvedjeva, ko je pred nekaj meseci dejal, da bo vsak napad na Sirijo ali Iran vodil v regionalno jedrsko vojno," pravi Ribal in svari, da "je Sirija postala bojišče, na katerem bijejo bitke drugi" - Rusija in Kitajska proti Zahodu, šiiti in suniti za prevlado v regiji.

Annanov mirovni načrt, ki ga sam vidi kot pravo rešitev, ni imel nobene možnosti za uspeh. Temeljil je na ustavitvi nasilja na obeh straneh v Siriji, na dialogu in sodelovanju, to pa ni mogoče, če države, kot sta Savdska Arabija in Katar, medtem oborožujejo opozicijo. Tudi Annanovemu nasledniku na mestu posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarju Brahimiju v teh razmerah ne more uspeti rešiti krize, čeprav sta oba z Annanom sposobna človeka.

"Vsa mednarodna skupnost bi morala sesti skupaj, pritisniti na režim in opozicijo ter zahtevati, da stopita skupaj in uresničita Annanov načrt," predlaga Ribal. Obenem je treba poenotiti opozicijo in v to vključiti vse opozicijske skupine - ne pa tako kot sedaj, ko se kot predstavnica sirskega naroda prodaja ena sama skupina iz diaspore, Sirski nacionalni svet, ki je v resnici malce "zamaskirana" Muslimanska bratovščina in nikakor ne predstavlja volje Sircev.

Ali ob vsem povedanem sploh še vidi možnosti za dober razplet sirske krize? "Trenutno nisem prav optimističen, stvari ne gredo v pravo smer. Vsi se samo oborožujejo, oborožujejo, oborožujejo, vsi tekajo za nečim. Ali ne vidijo, da se jim bo to vrnilo? Kakršna koli katastrofa se bo zgodila v Siriji, bo vplivala tudi na vse njih. Najbolje je, da se takoj ustavimo, sicer bo kaos. Zdaj imamo 20.000 mrtvih, imeli pa jih bomo več sto tisoč, morda več milijonov."

Na strateškem forumu glasni očitki na račun Rifata al Asada

Na Strateškem forumu Bled, na katerem je sodeloval Ribal al Asad, so sicer prišli na dan tudi očitki na račun njegovega očeta Rifata al Asada, brata nekdanjega sirskega predsednika Hafeza al Asada. Rifat je bil, preden je bil leta 1984 izgnan iz države, ker naj bi skušal prevzeti oblast, visoko v sirski vojski. Mnogi mu očitajo, da je odgovoren za pokol v Hami leta 1982, ko naj bi sirske sile pod njegovim poveljstvom v zatrtju vstaje pobile med 20.000 in 40.000 sunitov.

V razpravi, na kateri je sodeloval tudi Ribal, se je v nedeljo iz publike oglasil Mohamed al Abdalah, sirski borec za človekove pravice in vodja Sirskega centra za pravičnost in odgovornost v ZDA. Rifata je označil kot vojnega zločinca, ki bi mu morali soditi zaradi zločinov proti človečnosti. Dokler se to ne bo zgodilo in dokler on in njegova družina živijo v velikem razkošju z denarjem, ki je bil ukraden Sircem, Ribal nima nobene pravice govoriti o človekovih pravicah, BSF pa bi se moral sramovati, da ga ima na svojem odru, je ogorčeno vzklikal Abdalah.

Ribal očitke na račun svojega očeta zavrača. Kot zatrjuje, si je Rifat prizadeval za več demokracije v Siriji in je zato nasprotoval bratovemu režimu ter bil izgnan. V času pokola v Hami naj bi poveljeval enoti 569, ki je bila odgovorna za varovanje predsednika in ga v Hami sploh ni bilo, saj ni smel zapustiti prestolnice, trdi.