Eastwood se je v četrtek v Tampi ostro in na trenutke vulgarno prepiral s praznim stolom, ki je simboliziral Obamo. Ta je nato v odzivu na družbenem omrežju Twitter nemudoma objavil fotografijo seje kabineta v Beli hiši in se pošalil, da je njegov stol že zaseden. Za USA Today pa je dodal, da bi si bilo treba izbrati drug poklic, kot je predsednik ZDA, če se nekdo hitro užali.

Obama je zagotovil, da demokrati na svoji konvenciji ne pripravljajo kaj podobnega, kot je bil Eastwoodov monolog, ki je celo nekoliko zasenčil kasnejši govor republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja. Demokratska konvencija se sicer začenja v torek v mestu Charlotte v Severni Karolini, Obama pa bo delegate nagovoril na koncu v četrtek, za podpredsedniškim kandidatom Josephom Bidenom.

Sicer bosta po zadnjih podatkih nominacijo 6000 strankarskih delegatov oba prejela v sredo, ko bo stopil na govorniški oder tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Prva dama Michelle Obama bo nastopila v torek, ko bo imel nagovor tudi glavni govornik konvencije, župan teksaškega San Antonia Julian Castro.

V mestu Charlotte se je v nedeljo že zbralo nekaj protestnikov. Okoli 800 ljudi je izražalo nasprotovanje korporacijskemu pohlepu ter napadom z brezpilotnimi letali, ki v Afganistanu in Pakistanu poleg osumljenih teroristov pobijajo tudi nedolžne civiliste.

Romney je medtem v nedeljo počival v državi New Hampshire, njegov podpredsedniški kandidat Paul Ryan pa prihaja v Charlotte "nagajat" demokratom. To je nameraval v Tampi storiti tudi Biden, vendar je odpovedal pot zaradi orkana Isaac. Biden je v nedeljo v Wisconsinu in Pensilvaniji sicer obtožil republikance, da želijo upokojencem odvzeti zdravstveno zavarovanje, medtem ko je Obama v Koloradu in dan prej še v Iowi napovedal, da bo na konvenciji volivcem ponudil boljšo pot naprej od republikancev.

Obama se sicer sooča z nizko javno podporo zaradi počasnega gospodarskega okrevanja in visoke stopnje brezposelnosti. V svojem govoru bo tako po pričakovanjih izpostavil dosežke zadnjih štirih let, po besedah njegovega političnega stratega Davida Axelroda pa bo konkretnejši pri predlogih za pot naprej od republikancev v Tampi. Med drugim bo zagovarjal zdravstveno reformo.

Republikanci ji žaljivo pravijo "Obamacare", predsednik pa je v Iowi dejal, da naziv sprejema z veseljem. "To pomeni, da pravijo, da Obamo skrbi usoda bolnih. Menda želijo s tem povedati, da Romneyju potem ni mar za bolnike," je dodal Obama.