Iz policije so sporočili, da so v soboto aretirali Kalida Jadona, ker je v torbo, ki jo je nosila deklica, domnevno položil nekaj strani Korana. "Priča je policiji povedala, da je videla, kako je imam v torbo položil strani Korana, nekatere med njimi pa so bile ožgane," je dejal policijski preiskovalec Gulam Kasim Niazi.

Aretacija imama je še bolj zapletla odmevni primer, v katerem so islamski verski voditelji od pakistanskih oblasti zahtevali resno kazen za deklico. Primer je prav tako sprožil napetosti med lokalno krščansko in muslimansko skupnostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstojnik muslimanske organizacije "All Pakistan Ulema Council" Alama Tahir Ašrafi je pakistansko vlado pozval, naj izvede nepristransko in temeljito preiskavo primera ter kaznuje vsakogar, ki je zlorabil stroge zakone proti bogoskrunstvu.

Bogoskrunstvo je v Pakistanu kaznovano s smrtno kaznijo, vendar lahko otroci prejmejo samo dosmrtno zaporno kazen.

Glede starosti in duševnega zdravja osumljene deklice z imenom Rimša se sicer pojavljajo nasprotujoča si poročila. Medtem ko njena družina vztraja, da je Rimša stara enajst let, policija trdi, da je stara 16 let. Skupina zdravnikov je prejšnji teden presodila, da je deklica, ki izhaja iz revne četrti Islamabada in je že dva tedna v policijskem priporu, mlajša od 14 let in da trpi zaradi težav z učenjem. Pred tem so mediji poročali, da ima Downov sindrom.

Zakone proti bogoskrunstvu so v Pakistanu uvedli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v času vladavine vojaškega diktatorja Zia-Ul Haqa. Lani sta bila zaradi kritiziranja zakonodaje proti bogoskrunstvu ubita guverner province Pundžab Salman Taser in minister za verske manjšine Šabaz Bati.