Melesevo krsto, obdano z etiopsko zastavo, so na kočiji, okrašeni z belimi rožami in Melesovimi slikami, počasi peljali skozi prestolnico Adis Abeba od Narodne palače vse do trga Meskel. Procesije se je ob svojcih udeležila številčna množice Etiopijcev.

Pri pogrebni slovesnosti je bil prisoten tudi namestnik premiera Hailemariam Desalegn, ki bo vlado vodil vse do volitev leta 2015. "Pokojni premier se ni zavzemal samo za preporod Etiopije, temveč za preporod celotne Afrike," je dejal po molitvi in obljubil, da se bodo vse Melesove pobude in načrti nadaljevali.

Pogreba so se udeležili predsedniki vseh sosednjih držav z izjemo Eritreje, prav tako pa tudi predsedniki več drugih afriških držav ter visoki predstavniki Kitajske, EU in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Meles je umrl 20. avgusta v Bruslju po daljši bolezni. Pred tem se več kot dva meseca ni pojavljal v javnosti, kar je sprožilo govorice o njegovem zdravju.

Meles se je rodil 8. maja 1955 v provinci Tigray na severu Etiopije. Po strmoglavljenju cesarja Haileja Selassieja in med diktaturo Mengistuja Haileja Mariama je postal politični voditelj Ljudske osvobodilne fronte Tigraya (TFLP). Opozicijsko gibanje je leta 1991 strmoglavilo marksistični Mengistujev režim, Meles pa je postal predsednik Etiopije. Štiri leta kasneje je postal predsednik vlade in vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Poznavalci Melesovo vladavino različno ocenjujejo. Na splošno se strinjajo, da je bila pozitivna za gospodarski razvoj države, slabše pa se je odrezal na področju človekovih pravic. Veljal pa je za zanesljivega partnerja ZDA v boju proti terorizmu.